Μήνυση κατά του ΕΦΚΑ από τον σύλλογο προσωπικού Alpha Bank

Μήνυση κατά του ΕΦΚΑ από τον σύλλογο προσωπικού Alpha Bank

Υποστηρίζει ότι ο ΕΦΚΑ δεν επιστρέφει χρήματα από «παράνομη παρακράτηση» εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή να υποβληθεί μήνυση κατά του ΕΦΚΑ για παράνομες πράξεις και παραλείψεις έδωσε ο σύλλογος προσωπικού Alpha Bank στη νομική υπηρεσία του, υποστηρίζοντας ότι ο ΕΦΚΑ αρνείται την επιστροφή των χρημάτων που αναλογούν σε «παράνομη παρακράτηση» από 1.1.2017 έως 31.1.2020 ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας (πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ και πρώην ΤΑΠΕΤΕ) σε ποσοστό 0,85% μηνιαίως αντί 0,40%.

Η εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών ισχύει με βάση τον νόμο 4387/2016, γνωστό και ως νόμο Κατρούγκαλου, όμως όπως καταγγέλλει ο σύλλογος προσωπικού της Alpha Bank, παρά την έκδοση και σχετικής εγκυκλίου τον Μάρτιο του 2020 (εγκύκλιος Νο 11) ο ΕΦΚΑ «αρνείται να επιστρέψει στους ασφαλισμένους αναδρομικά χρήματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγελία αφορά περίπου 25.000 εργαζομένους στην Alpha Bank, ενώ αντίστοιχες καταγγελίες έχουν κάνει και άλλοι σύλλογοι εργαζομένων. Ηδη και ο σύλλογος εργαζομένων της Τράπεζας Eurobank-Ergasias απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στις 3 Μαΐου, με την οποία καλούσε τον ΕΦΚΑ να προβεί σε όλες τις επιβαλλόμενες ενέργειες για την επιστροφή αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους τραπεζοϋπαλλήλους που παράνομα παρακρατήθηκαν.

Οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank ζητούν από τον Ιούλιο 2021, με εξώδικες προσκλήσεις, προσφυγές στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και προσφυγές στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την επιστροφή των χρημάτων που αναλογούν στο επιπλέον ποσό που παρακρατήθηκε από τους ασφαλισμένους του ΤΑΥΤΕΚΩ για τις παροχές σε είδος, καθώς οι εισφορές είχαν μειωθεί από 0,85% μηνιαίως σε 0,40%.

Υποστηρίζει ότι ο ΕΦΚΑ δεν επιστρέφει χρήματα από «παράνομη παρακράτηση» εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τον Νοέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συλλόγου με υποδιοικητή του ΕΦΚΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σε ανακοίνωση μάλιστα αναφέρεται πως στη συνάντηση αναγνωρίσθηκε πλήρως το δίκαιο του αιτήματος και υπήρξε δέσμευση πως εντός 15 ημερών θα γνωστοποιηθεί ο τρόπος επιστροφής των χρημάτων.

Στις 29 Νοεμβρίου 2021, η διοίκηση του ΕΦΚΑ τους ανακοίνωσε ότι για την άμεση επιστροφή θα απευθυνθούν στις τράπεζες προκειμένου να αντληθούν στοιχεία για τους δικαιούχους και στις 31 Ιανουαρίου 2022 ενημερώθηκαν ότι ο ΕΦΚΑ έλαβε όλα τα στοιχεία από τις τράπεζες και βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία για την οριστική επίλυση της διαφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή