Ανατιμήσεις: Τα ρεζερβουάρ δεν γεμίζουν συχνά

Ανατιμήσεις: Τα ρεζερβουάρ δεν γεμίζουν συχνά

Συνέχεια των αυξήσεων στην τιμή της αντλίας για τις βενζίνες «βλέπει» η αγορά μέσα στο επόμενο τριήμερο που θα εμφανιστούν οι νέες ανατιμήσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου και προϊόντων.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια των αυξήσεων στην τιμή της αντλίας για τις βενζίνες «βλέπει» η αγορά μέσα στο επόμενο τριήμερο που θα εμφανιστούν οι νέες ανατιμήσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου και προϊόντων. Μάλιστα εκπρόσωποι της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε τη βενζίνη να φτάνει ακόμη και στα 2,5 ευρώ το λίτρο σε περίπτωση που συνεχιστεί το ράλι του αργού.

Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα οι καταναλωτές πληρώνουν ήδη τη βενζίνη στα 2,477 και 2,417 ευρώ το λίτρο, αντιστοίχως, ενώ πάνω από 2,3 ευρώ το λίτρο κοστίζει η βενζίνη και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, όπως επίσης και στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στη Σάμο και στην Ευρυτανία.

Οι καταναλωτές, προκειμένου να περιορίσουν το υψηλό κόστος, ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου να βάζουν φρένο στις μετακινήσεις τους. Είναι ενδεικτικά αυτής της τάσης τα στοιχεία για την εξέλιξη της ζήτησης καυσίμων, που δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για την αμόλυβδη βενζίνη περιορίστηκε σε 6%-8% τον Μάιο, από 25% τον Απρίλιο.

Η τάση αυτή ενισχύθηκε την τελευταία εβδομάδα και κορυφώθηκε την Κυριακή, με τους πρατηριούχους να εκτιμούν ότι η ζήτηση στην Αττική ήταν μειωμένη κατά 40% σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Η μέση τιμή της βενζίνης στην Αττική ήταν την Κυριακή στα 2,236 ευρώ το λίτρο και πανελλαδικά στα 2,267 ευρώ.

Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για την αμόλυβδη περιορίστηκε σε 6%-8% τον Μάιο, από 25% τον Απρίλιο.

Η ανοδική τάση των τιμών πάντως δεν φαίνεται να ανακόπτεται, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από τη διεθνή αγορά.

Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εκτινάχθηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα της έκτακτης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε. Η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI υπερέβη το φράγμα των 115 δολαρίων. Η στενότητα της προσφοράς, σε συνδυασμό με την αύξηση της εποχικής ζήτησης για βενζίνες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και τις χαμηλότερες εξαγωγές ρωσικού αργού, είναι οι βασικοί παράγοντες που πυροδοτούν το νέο ράλι των τιμών.

Πρόσθετες πιέσεις ασκεί η διστακτικότητα του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου πέραν των 400.000 βαρελιών ημερησίως που έχει ήδη αποφασίσει. Εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ συναντιούνται την Πέμπτη και, σύμφωνα με το Reuters, θα παραμείνουν προσηλωμένοι στο αρχικό σχέδιό τους να αυξήσουν την παραγωγή σε μόλις 432.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο. Αυξάνουν, δηλαδή, την πετρελαϊκή προσφορά με το σταγονόμετρο.

Στην Ελλάδα, αυξητικά επηρεάζει τις τιμές και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, καθώς το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα 20ετίας. Η ισοτιμία ευρώ έναντι δολαρίου κινείται στο 1,052 με 1,057, όταν πέρυσι ήταν στο 1,28 δολάριο. Πρόσθετος παράγοντας επίσης είναι η υψηλή φορολογία, η οποία στις βενζίνες αντιπροσωπεύει το 51,7% της τιμής στην αντλία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ε.Ε., έχει την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε., ενώ στις προ φόρων τιμές κατατάσσεται στην 11η θέση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή