Ανατιμήσεις: Η αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων μειώνεται συνεχώς

Ανατιμήσεις: Η αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων μειώνεται συνεχώς

Την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό προκάλεσαν η έκρηξη του πληθωρισμού και οι συνεχείς ανατιμήσεις, με αποτέλεσμα ορισμένα στρώματα του πληθυσμού να έχουν πλέον περιέλθει σε υλική αποστέρηση.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό προκάλεσαν η έκρηξη του πληθωρισμού και οι συνεχείς ανατιμήσεις, με αποτέλεσμα ορισμένα στρώματα του πληθυσμού να έχουν πλέον περιέλθει σε υλική αποστέρηση.

Η ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ, που παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) Γιώργος Αργείτης, χτυπάει μάλιστα το «καμπανάκι» του στασιμοπληθωρισμού, καθώς εκτιμάται ότι «ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημίας, της ακρίβειας και των γεωπολιτικών εξελίξεων που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί νέες εστίες οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας», με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα αποσταθεροποιητική διαταραχή με επίκεντρο τις τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών και των βασικών αγαθών διατροφής.

Τα ανησυχητικά στοιχεία που επισημάνθηκαν κατά την παρουσίαση της έκθεσης είναι, μεταξύ άλλων:

• Τον Απρίλιο του 2022 η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν 18% έναντι 14,7% τον Μάρτιο. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχασε τον Απρίλιο το 9,9% της αγοραστικής δύναμης, ενώ στη μερική απασχόληση οι απώλειες διαμορφώθηκαν στο 28% έναντι 23% τον Μάρτιο του 2022.

• Ακόμη κι αν η τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού είχε δοθεί το Απρίλιο, η απώλεια θα ήταν 9%.

ΓΣΕΕ: Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχασε τον Απρίλιο το 9,9% της αγοραστικής δύναμης.

• Το 2021 υπογράφηκαν 16 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας. Συνολικά βρίσκονται σε ισχύ 34 κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν όμως, δυνητικά, 625.000 εργαζομένους, ήτοι μόλις το 27% του συνόλου των μισθωτών.

• Μεγάλες είναι οι ανισότητες στις αμοιβές μεταξύ εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2021 οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης απασχολούνταν το 76% του χρόνου εργασίας των πλήρως απασχολουμένων αλλά αμείβονταν με μόλις το 38% της αμοιβής των τελευταίων. Μάλιστα οι γυναίκες μερικώς απασχολούμενες λάμβαναν το 84% της αμοιβής των ανδρών.

• Στην αγορά εργασίας κρίνεται θετική η μείωση της ανεργίας. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε.

• Σε επίπεδο πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το 2021 η Ελλάδα υπολειπόταν του 2019 κατά 1%. Συνυπολογίζοντας δε και το κόστος διαβίωσης, η χώρα μας είχε το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έθεσε εκ νέου θέμα ισχυρής δέσμευσης της κυβέρνησης για αποτελεσματικά μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας, του εισοδήματος των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εκτίμησε ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές το θέμα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ήτοι στα προμνημονιακά επίπεδα, θα επανέρχεται, με εργαλειακή χρήση από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο κ. Παναγόπουλος για μία ακόμη φορά κάλεσε την κυβέρνηση να παραχωρήσει στους κοινωνικούς εταίρους τη δυνατότητα ρύθμισης του κατώτατου μισθού, ενώ τάχθηκε και υπέρ μιας εθνικής συμφωνίας για τα εργασιακά, όπως έγινε στην Ισπανία μεταξύ κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή