Αύξηση ενοικίων στα καταστήματα – Υψηλή ζήτηση για δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες

Αύξηση ενοικίων στα καταστήματα – Υψηλή ζήτηση για δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες

Μπορεί το κύμα των ανατιμήσεων στο σύνολο της αγοράς να έχει πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ωστόσο η ζήτηση για ενοικίαση εμπορικών καταστημάτων στις δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες φαίνεται πως ανακάμπτει σταθερά τους τελευταίους μήνες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το κύμα των ανατιμήσεων στο σύνολο της αγοράς να έχει πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ωστόσο η ζήτηση για ενοικίαση εμπορικών καταστημάτων στις δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες φαίνεται πως ανακάμπτει σταθερά τους τελευταίους μήνες. Αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος αφορά την έλλειψη ακινήτων, ιδίως στα πιο εμπορικά σημεία, γεγονός που ωθεί τις αλυσίδες να προβαίνουν σε νέες μισθώσεις για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή τοποθεσία για τα φυσικά τους καταστήματα. Ο δεύτερος λόγος έγκειται στο ότι το ύψος των ενοικίων παραμένει σε σχετικά λογικό επίπεδο, ιδίως σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, όταν τόσο τα ενοίκια όσο και ο περίφημος «αέρας» είχαν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο, αναδεικνύοντας την οδό Ερμού σε έναν από τους δέκα ακριβότερους εμπορικούς δρόμους παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Proprius, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο του έτους σημειώθηκαν αρκετές μισθώσεις εμπορικών καταστημάτων. Οι κλάδοι που εμφανίζονται περισσότερο κινητικοί είναι τα αθλητικά είδη, τα κοσμήματα και τα καταστήματα πολυτελών ειδών (π.χ. ενδύματα, υποδήματα κ.τ.λ.). Για παράδειγμα, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο ο οίκος Sephora εγκαινίασε το νέο του κατάστημα στα Ματογιάννια της Μυκόνου, ο οίκος Calvin Klein λειτούργησε νέο κατάστημα στην Πάτρα και η Molton Brown άνοιξε το κατάστημά της στην Κηφισιά. Αντίστοιχα, η Buzz (αθλητικά είδη) άνοιξε ένα νέο κατάστημα στο κέντρο του Πειραιά, ενώ η σχεδιάστρια μόδας Diane Von Fürstenberg άνοιξε κατάστημα στη Γλυφάδα. Νέο κατάστημα λειτούργησε και η αλυσίδα αθλητικών ειδών Zakcret στα Ιωάννινα. Σημαντική κρίνεται και η εξέλιξη με την επανεμφάνιση της αλυσίδας λιανεμπορίου Carrefour στην ελληνική αγορά, μέσω της συνεργασίας της με τη Retail & More, θυγατρική εταιρεία της TeleUnicom. Τα πρώτα πέντε καταστήματα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πριν από λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα δύο στη Ζάκυνθο και τρία στη Χαλκιδική, ενώ σχεδιάζονται επτά ακόμα, με έμφαση σε τουριστικές περιοχές.

Αθλητικά είδη, κοσμήματα και είδη πολυτελείας αποτελούν τους κλάδους που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Στο «μέτωπο» των ενοικίων, η εικόνα εμφανίζεται επίσης θετική, καθώς, με βάση τα στοιχεία της Proprius, καταγράφεται ήπια αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ συγκριτικά με τους τελευταίους μήνες του 2021 η εικόνα είναι σταθεροποιητική. Στο πλαίσιο αυτό, η μίσθωση ενός καταστήματος σε καλή θέση στην οδό Ερμού κοστίζει σήμερα περί τα 270 ευρώ/τ.μ. από 250 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Αντίστοιχα, στην Κηφισιά το μηνιαίο κόστος διαμορφώνεται σε 110 ευρώ/τ.μ. και στη Γλυφάδα σε 130 ευρώ/τ.μ. (από 125 ευρώ/τ.μ.), ενώ στο Κολωνάκι οι τιμές ενοικίασης αγγίζουν τα 95 ευρώ/τ.μ. (από 90 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο).

Οπως αναφέρει στην ανάλυσή της η Proprius, ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων ανακάμπτει μετά την αναταραχή που προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Φέτος ειδικά, η αποκατάσταση των τουριστικών ροών αναμένεται να προσφέρει επιπλέον ώθηση στις πωλήσεις, ιδίως σε περιοχές που ευνοούνται από τους ξένους επισκέπτες, όπως π.χ. η οδός Ερμού, η Πλ. Συντάγματος και το Κολωνάκι. Παράλληλα, μία από τις ανερχόμενες τάσεις στο εγχώριο λιανεμπόριο αφορά τη δημιουργία καταστημάτων που να παρέχουν αναβαθμισμένη εμπειρία στους καταναλωτές, με τη χρήση πρόσθετων στοιχείων όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία και η αναψυχή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή