Στο «κόκκινο» το Χ.Α. τον Μάιο, κυριαρχεί η αβεβαιότητα 

Στο «κόκκινο» το Χ.Α. τον Μάιο, κυριαρχεί η αβεβαιότητα 

Εκτόξευση του τζίρου πάνω από τα 500 εκατ. χθες, λόγω αναδιάρθρωσης της MSCI   

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισε τον Μάιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα κινήθηκε σε στενό εύρος διακύμανσης, επηρεασμένο και από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό που επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα και πυροδότησαν «στοιχήματα» για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η συναλλακτική δραστηριότητα, όπως αναμενόταν, εκτοξεύτηκε, με τον τζίρο να αγγίζει τα 523 εκατ. ευρώ λόγω της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI.

Η άνοδος του Γενικού Δείκτη πάνω από την περιοχή των 910-900 μονάδων το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το διεθνές κλίμα, το οποίο παραμένει εύθραυστο για τις μετοχές, όπως σχολιάζει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services. Και το τελευταίο διήμερο απέδειξε πως το επίπεδο αυτό είναι δύσκολο να κατοχυρωθεί σε κλείσιμο χωρίς νέα κεφάλαια στο Χ.Α.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για οποιαδήποτε αλλαγή της στάσης της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 8,1% τον Μάιο, με την Goldman Sachs μάλιστα να προβλέπει πως δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας το 8,9%. Η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής σηματοδοτήσει ότι θα ξεκινήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο, με το επιτόκιο να φαίνεται να αυξάνεται στο 0% ή και υψηλότερα έως τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α. και τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,12% και έκλεισε στις 890,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 523,2 εκατ. ευρώ και σε υψηλό 6,5 ετών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,02% στις 2.156,90 μονάδες, ενώ με πτώση 0,38% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.411,03 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,12% και έκλεισε στις 890,70 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Σαράντης (+3,85%), ΟΠΑΠ (+3,27%) και ΟΤΕ (+2,85%), ενώ απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν ΕΛΠΕ και Titan, και πτώση άνω του 1% οι Coca-Cola, Jumbo, Lamda Development και Quest.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,82% στις 611,51 μονάδες κυρίως λόγω των απωλειών ύψους 3,2% στην Εθνική Τράπεζα, ενώ στο -0,51% έκλεισε η Alpha Bank, στο +0,24% η Eurobank και στο +0,85% η Πειραιώς.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,44% και ο τραπεζικός κατά 5,16%.

Οπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες για τον μήνα Μάιο, οι οποίες την τελευταία εβδομάδα περιορίστηκαν έπειτα από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ηταν το αποτέλεσμα της δημοσιοποίησης των θετικών επιδόσεων των συστημικών τραπεζών, που κατέγραψαν βελτιωμένη κερδοφορία, αισθητή μείωση των NPEs, κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η πιστωτική επέκταση που καταγράφηκε.

Ωστόσο, η επανάληψη μιας αυτόνομης πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου ανάλογη εκείνης που σημειώθηκε στο α΄ τετράμηνο δεν είναι πλέον πιθανή, όπως δείχνουν οι συνεχείς αποτυχημένες αναμετρήσεις με τις 900 μονάδες. Οι ξένοι διαχειριστές δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν την επενδυτική στρατηγική τους για το Χ.Α. καθώς ακόμη και μετά την προσθήκη δύο νέων εταιρειών στον δείκτη αναφοράς MSCI Standard Greece, δεν θα μεταβληθεί ουσιωδώς η ήδη χαμηλή συμμετοχή του στους δείκτες στάθμισης (κάτω από το 0,3%). Θα απαιτηθούν και άλλες προϋποθέσεις, η αναβάθμιση της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας ανάμεσά τους, ώστε να βελτιωθεί ουσιωδώς η κεφαλαιοποίηση του αναδυόμενου ελληνικού χρηματιστηρίου που, ευρισκόμενη στο 35%-36% του ΑΕΠ περίπου, υστερεί δραματικά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιδόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή