Η εξέλιξη του πληθωρισμού στη Γερμανία

Η εξέλιξη του πληθωρισμού στη Γερμανία

Ελπίδες για αποκλιμάκωση κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία (βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ε.Ε.) εκτινάχθηκε στο 8,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο από το 7,8% τον Απρίλιο, δηλαδή υπερέβη κατά πολύ την πρόβλεψή μας για το 8,2% και το 8,0%, του μέσου όρου των αναλυτών του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή καθιστά τα ποσοστά πληθωρισμού συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Βάσει των δεδομένων της Γερμανίας σε εθνική βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε στο 7,9% σε ετήσια βάση τον Μάιο από το 7,4% τον Απρίλιο, υψηλότερος από τον μέσο όρο των αναλυτών του 7,6%, αν και πλησίον της δικής μας πρόβλεψης για 7,8%. Οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν ο κύριος παράγοντας ο οποίος διογκώνει τον πληθωρισμό, δεδομένου μάλιστα πως σημείωσαν άνοδο 38,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο από 35,3% τον Απρίλιο. Η μετακύλιση των υψηλότερων τιμών χονδρικής στους καταναλωτές συνεχίζεται στη Γερμανία και οι τιμές των καυσίμων κίνησης αυξήθηκαν επίσης τον Μάιο. Οι δε τιμές των τροφίμων ανήλθαν έτι περαιτέρω και ήταν 11,1% υψηλότερες τον Μάιο από ό,τι πριν από ένα χρόνο έναντι του 8,6% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. Αυτό είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα διαταραχών που σχετίζονται με το διεθνές εμπόριο από τον πόλεμο του Πούτιν, εφόσον τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων.

Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών για τις υπηρεσίες μετριάστηκαν στο 2,9% σε ετήσια βάση τον Μάιο από 3,2% τον Απρίλιο, παρόλο που η συνήθως πολύ σταθερή συνιστώσα των ενοικίων εκτινάχθηκε περαιτέρω στο 1,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο από 1,6% τον Απρίλιο. Συνεκτιμώντας την άνοδο του πληθωρισμού στην Ισπανία (8,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο από 8,3% τον Απρίλιο) και στο Βέλγιο (9,0% σε ετήσια βάση τον Μάιο από 8,3% τον Απρίλιο), τα γερμανικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Μάιο θα είναι αισθητά υψηλότερος από τον ετήσιο 7,4% του Απριλίου.

Ο βασικός πληθωρισμός θα μπορούσε τώρα να βρίσκεται στην κορύφωσή του ή να την προσεγγίζει στη Γερμανία. Ωστόσο, ίσως χρειασθεί να αναμένουμε έως το τέταρτο τρίμηνο, μέχρι να αρχίσει να αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός σε σταθερή βάση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι ανοδικές και καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό ενδέχεται να εξισορροπηθούν, εμφανίζοντας κάποια αστάθεια από μήνα σε μήνα στους ετήσιους ρυθμούς. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε υψηλότερο πληθωρισμό αφορούν τη συνεχή μετακύλιση των υψηλότερων τιμών χονδρικής στους καταναλωτές, η οποία διαρκεί περισσότερο στη Γερμανία από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφελείας φαίνεται να λαμβάνουν ένα σχετικά μεγάλο μερίδιο του φυσικού αερίου τους μέσω πιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων, προστατευόμενες έως ένα βαθμό από τις αυξήσεις στην αγορά σποτ. Οι δε τιμές των τροφίμων είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω πολέμου. Παράγοντες που πιθανώς θα συγκρατήσουν τον πληθωρισμό είναι το πακέτο ελάφρυνσης της γερμανικής κυβέρνησης κατά τους θερινούς μήνες (μείωση φόρου καυσίμων και εισιτηρίου ΜΜΜ), καθώς και το ότι από τον Ιούλιο και μετά η ειδική προσαύξηση υπέρ των ΑΠΕ θα αφαιρεθεί από τις τιμές ρεύματος – αντ’ αυτού η κυβέρνηση θα καταβάλει τις επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω του προϋπολογισμού. Οι εταιρείες κοινής ωφελείας, τέλος, υποτίθεται ότι θα μετακυλίσουν αμέσως αυτή τη μείωση στα νοικοκυριά, γεγονός που ενδέχεται να μειώσει τον πληθωρισμό κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας σε ετήσια βάση.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή