Κρίσιμη απόφαση για την αγορά ρεύματος

Κρίσιμη απόφαση για την αγορά ρεύματος

O Αρειος Πάγος, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, θα επιλύσει για όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες σε μία δίκη (πιλοτική, όπως λέγεται) το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους ήδη έχουν προσφύγει δικαστικά.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αρειος Πάγος, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, θα επιλύσει για όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες σε μία δίκη (πιλοτική, όπως λέγεται) το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους ήδη έχουν προσφύγει δικαστικά.

Η επίλυση του θέματος από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει ήδη δρομολογηθεί, καθώς πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε και στον Αρειο Πάγο η δυνατότητα να κάνει πιλοτικές δίκες, να λύνει μια και έξω σημαντικά θέματα που αφορούν την κοινωνία ώστε να αποφεύγονται οι χιλιάδες αγωγές και ο κίνδυνος αντιφατικών αποφάσεων, άλλα να κρίνει το ένα δικαστήριο και άλλα το άλλο.

Το ανώτατο δικαστήριο έχει επιληφθεί για τη ρήτρα αναπροσαρμογής με αίτημα της ΔΕΗ, που κατατέθηκε προ ημερών και θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή, πριν φθάσει στην Ολομέλεια, στις 14 Ιουνίου.

Αίτημα προσωρινής διαταγής για μη διακοπή ηλεκτροδότησης σε όσους δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου.

Ενόψει αυτής της εξέλιξης, χθες αναβλήθηκε η εκδίκαση μιας ομαδικής αγωγής που είχε κατατεθεί από καταναλωτικές οργανώσεις για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι συνήγοροι των καταναλωτικών οργανώσεων ζήτησαν, έως ότου αποφασίσει αμετάκλητα ο Αρειος Πάγος για τη ρήτρα, να δεσμευθεί η ΔΕΗ που μετείχε στη δίκη ως διάδικος, ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε, όπως αναμενόταν, και το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα των καταναλωτικών οργανώσεων, που είχε νομικά προβλήματα να γίνει δεκτό. Επίσης, δεν έγινε δεκτό και το αίτημα που προβλήθηκε να υπάρξουν ασφαλιστικά μέτρα.

Μετά ταύτα οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων ζήτησαν την έκδοση προσωρινής διαταγής που θα απαγόρευε τις διακοπές ρεύματος, η οποία εκδικάστηκε και η απόφαση αναμένεται σήμερα ή το αργότερο την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση, καμία αγωγή δεν θα συζητηθεί έως ότου ο Αρειος Πάγος αποφασίσει, ενώ μετά το γεγονός ότι επιλήφθηκε το ανώτατο δικαστήριο, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες δεν θα σπεύσουν να καταθέσουν άλλες αγωγές, πλην εκείνων που ήδη έχουν κατατεθεί, καθώς το θέμα της νομιμότητας ή μη της ρήτρας θα κριθεί μια φορά για όλους.

Τον κίνδυνο να προκληθεί ένα ντόμινο ανεξόφλητων οφειλών, στην περίπτωση που το δικαστήριο κάνει αποδεκτό το αίτημα των καταναλωτικών οργανώσεων για την έκδοση προσωρινής διαταγής που θα απαγορεύει τις διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές που πλήρωσαν τον λογαριασμό ρεύματος αλλά όχι τη ρήτρα αναπροσαρμογής, επικαλέστηκε η πλευρά της ΔΕΗ μέσω των μαρτύρων της. Οι δικηγόροι της εταιρείας εξάλλου υποστήριξαν ότι η ΔΕΗ τιμολογεί τους οικιακούς καταναλωτές στα 0,11 ευρώ την κιλοβατώρα, τιμή που χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι κάτω του κόστους και προκαλεί ζημία. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης μίλησε για αύξηση των διακοπών ρεύματος, και συγκεκριμένα για 1.200 διακοπές την ημέρα πανελλαδικά, εκ των οποίων οι 500 στην Αττική και εξ αυτών οι 300 από τη ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή