Τράπεζες: Διάταξη-φρένο στην αναδρομική χορήγηση μπόνους

Τράπεζες: Διάταξη-φρένο στην αναδρομική χορήγηση μπόνους

Δεν θα δοθούν για το 2021 και το 2022, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάταξη η οποία θα ορίζει ρητώς ότι οι αλλαγές που αφορούν τόσο τις σταθερές αμοιβές όσο και τα μπόνους των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών θα ισχύσουν για την οικονομική χρήση του 2022 προτίθεται να εισαγάγει η κυβέρνηση στον νέο νόμο για το ΤΧΣ, που αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή εντός του μήνα. Η διάταξη έχει στόχο να εξειδικεύσει τον χρόνο κατά τον οποίο «απελευθερώνονται» οι σταθερές αμοιβές και τα μπόνους των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, που σήμερα είναι «παγωμένα» και με βάση το σχέδιο νόμου που έχει δοθεί προς διαβούλευση στη δημοσιότητα θα «ξεπαγώσουν» για όσες τράπεζες μειώσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία έχουν στον ισολογισμό τους κάτω από το 10%. Ενόψει αυτής της αλλαγής του νόμου και με δεδομένο ότι κάποιες τράπεζες έχουν ήδη πετύχει αυτόν τον στόχο, υπέβαλαν αίτημα προς το ΤΧΣ ώστε να εγκρίνει αναδρομικά την πολιτική μπόνους που είχαν αποφασίσει τα διοικητικά τους συμβούλια. Το ΤΧΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι το αίτημα αφορούσε την αναδρομική χορήγηση μπόνους και χωρίς καν να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος, ενέκρινε το θέμα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real» ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης αποκάλυψε ότι το θέμα αφορούσε τις χρήσεις 2020-2021 και έκανε λόγο «για κίνηση πίσω από την πλάτη μας». Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Πατέλης, το απέρριψε με το σκεπτικό ότι «όταν ο κόσμος υποφέρει θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα επιλυθεί με τροποποίηση της διάταξης, που θα προβλέπει ότι «δεν θα υπάρξει μπόνους στις τράπεζες φέτος».

Μιλώντας στην «Κ» κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους το ΤΧΣ προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση και όπως εξηγούν η κυβέρνηση «θα τηρήσει το πνεύμα του νόμου που ορίζει ότι τα μπόνους αποτελούν κίνητρο για το μέλλον και όχι αμοιβή που μπορεί να καταβάλλεται αναδρομικά». Την ίδια άποψη υιοθετεί και η ΤτΕ, πηγές της οποίας σημειώνουν στην «Κ» ότι «τα στελέχη των τραπεζών έχουν δουλέψει σκληρά για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά αυτό δεν θα ήταν δυνατόν αν η κυβέρνηση δεν έβαζε πλάτη με τις εγγυήσεις που παρείχε και γι’ αυτό έχει και τον πρώτο λόγο».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα υπάρχει πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των τραπεζών, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις αμοιβές του διοικητή της ΤτΕ, ενώ απαγορεύεται επίσης η χορήγηση μπόνους είτε χρηματικού είτε με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options).

Τα μπόνους «ξεπαγώνουν» από το 2023 για όσες τράπεζες μειώσουν τον δείκτη κόκκινων δανείων κάτω από το 10%.

Στο νομοσχέδιο που αλλάζει τον ιδρυτικό νόμο του ΤΧΣ και είναι σε διαβούλευση υπάρχει πρόβλεψη που καταργεί αυτό το πλαφόν, εφόσον όπως ορίζει τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν πετύχει τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 10%. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο, «για όσο διάστημα ο ως άνω δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων και χρεωστικών τίτλων υπερβαίνει το 10%, οι σταθερές αποδοχές του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών τους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του διοικητή της ΤτΕ».

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι «οι πάσης φύσης πρόσθετες μεταβλητές απολαβές (μπόνους) των ιδίων προσώπων καταργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του υποβληθέντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαδικασίας εγκρίσεως του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης, σχεδίου αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού ή για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερβαίνει το 10% ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022».

Να σημειωθεί ότι η αναφορά στις οικονομικές χρήσεις αποτελεί προσθήκη στη νεότερη εκδοχή του νομοσχεδίου, που προστέθηκε μετά το θέμα που υπήρξε με τα αναδρομικά μπόνους. Η διάταξη καταλήγει ότι «ομοίως, για το χρονικό διάστημα συμμετοχής του πιστωτικού ιδρύματος στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, οι μεταβλητές αποδοχές μπορούν να λαμβάνουν μόνο τη μορφή μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) ή άλλων μέσων».

Το νομοσχέδιο υπενθυμίζεται ότι παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ΤΧΣ έως το 2025 και ορίζει τις διαδικασίες βάσει των οποίων θα γίνει η αποεπένδυση από τις τράπεζες. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 63,1% στην Attica Bank, 40,3% στην Εθνική Τράπεζα και 27% στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ποσοστό του στην Alpha Bank έχει μειωθεί στο 9%, ενώ στη Eurobank είναι μόλις 1,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή