ΔΕΗ: Στο έργο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία με οπτικές ίνες

ΔΕΗ: Στο έργο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία με οπτικές ίνες

Θα ξεκινήσει το φθινόπωρο με στόχο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή και της ΔΕΗ θα προχωρήσει η εγκατάσταση καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Το έργο «East to Med data Corridor», προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, θα ξεκινάει από τη Σιγκαπούρη και θα φτάνει έως τη Γένοβα, διασχίζοντας τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα.

Η Σαουδική Αραβία εκπροσωπείται στο έργο από τη MENA HUB και η ελληνοκυπριακή πλευρά από την TTSA, ενώ μέτοχοι θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η CYTA Κύπρου. Εκπρόσωποι των εταιρειών προχώρησαν προχθές, στο πλαίσιο της 5ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, στη μονογραφή της συμφωνίας που περιγράφει τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς στην υλοποίηση του έργου. Η τελική συμφωνία εκτιμάται ότι θα υπογραφεί έως τα τέλη Ιουλίου, ώστε η κατασκευή του να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου φθινοπώρου, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στο τέλος του 2025.

Το καλώδιο θα ξεκινάει από τη Σιγκαπούρη και θα φθάνει έως τη Γένοβα, διασχίζοντας τη Σ. Αραβία και την Ελλάδα.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ένα ιστορικό έργο που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας ταυτόχρονα τις δύο χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία.

Στο μεταξύ, η ΔΕΗ εμφανίζεται έτοιμη να εισέλθει στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών με δικό της δίκτυο οπτικών ινών για Fiber to the Home σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 530 εκατ. θα καλυφθούν μέσω ομολόγου και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με το νέο business plan που έχει εκπονήσει η διοίκηση της εταιρείας, θα συνδέσει περισσότερα από τρία εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Οι συνδέσεις αυτές θα γίνονται εναέρια, μέσω του υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΗ, και η ανάπτυξή τους είναι αρκετά πιο οικονομική και γρήγορη σε σχέση με τις υπόγειες συνδέσεις, καθώς δεν απαιτούνται σκαψίματα και ειδικές άδειες. Η ΔΕΗ, όπως τόνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος στο 5ο συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών ο αρμόδιος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αλέξανδρος Πατεράκης, θα παρέχει μόνο την υποδομή των οπτικών ινών, ενώ την υπηρεσία θα την αναλάβει τηλεπικοινωνιακός πάροχος. Στις υπηρεσίες που θα προσφέρει η εταιρεία περιλαμβάνεται η διάθεση συνδέσεων στη χονδρική με ταχύτητα έως 1 Gbps, αλλά και νέες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η αναγκαία διασύνδεση του 5G με οπτικές ίνες. Τα δίκτυα ανοιχτής πρόσβασης που κατασκευάζει η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, επιτρέπουν τόσο στους βασικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσο και σε εναλλακτικούς να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά πακέτα υπηρεσιών, καθώς μειώνεται σημαντικά το κόστος τους για να φτάσουν στον τελικό πελάτη.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση μέσα στο καλοκαίρι του πιλοτικού έργου εγκατάστασης οπτικών ινών στο Περιστέρι, για τη διασύνδεση 15.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δίκτυο Fiber to the Home (FttH), σε υπερυψηλές ταχύτητες. Παράλληλα, η ΔΕΗ βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπόνησης προμηθειών για άλλες 500.000 συνδέσεις σε επιπλέον δέκα δήμους, με τις εργασίες να ξεκινούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή