Μια ανάσα από τις 900 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο

Μια ανάσα από τις 900 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο

Στις 899,97 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο 1,04%

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά ξεκίνησε τον Ιούνιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, διεκδικώντας αλλά καταλαμβάνοντας μόνο ενδοσυνεδριακά –και όχι στο κλείσιμο– τις 900 μονάδες, με στήριξη από πολλά blue chips, παρά το επιφυλακτικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές. Η διάσπαση αυτού του επιπέδου θεωρείται κρίσιμη από τους εγχώριους αναλυτές, καθώς θα ανοίξει ο δρόμος προς τις 940 μονάδες, διαφορετικά οι 893 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη.

Σε κάθε περίπτωση το Χ.Α. χρειάζεται ενίσχυση τζίρου και τη στήριξη του διεθνούς κλίματος ώστε να επιστρέψει σε ανοδικό μομέντουμ, τη στιγμή που –όπως προειδοποιούν οι αναλυτές– το περιβάλλον των διεθνών αγορών είναι πολλαπλά βεβαρημένο και δεν προϊδεάζει για βελτίωση τον Ιούνιο, συνεχίζοντας έτσι να επηρεάζει και τη συμπεριφορά του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η ελληνική αγορά έρχεται και από έναν δύσκολο, όπως αποδείχθηκε, Μάιο (απώλειες 3,44% για τον Γενικό Δείκτη και 5,16% για τον τραπεζικό), καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων του προηγούμενου μήνα, μαζί με τον δείκτη ΜΟΕΧ της Ρωσίας, το ασήμι, τον χρυσό και τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Και αυτό τη στιγμή που ο Μάιος σηματοδότησε τον πρώτο μήνα μέχρι στιγμής το 2022 που η πλειονότητα των αγορών βρέθηκε σε θετικό έδαφος. Αυτό, όπως εξηγεί η γερμανική τράπεζα, οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed καθώς και για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος της ύφεσης παραμένει υπαρκτός, ενώ 29 από τις 38 αγορές που παρακολουθούν σημειώνουν απώλειες από τις αρχές του έτους και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα είναι η δεύτερη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008.

Η αύξηση του τζίρου αποτελεί βασική προϋπόθεση για περαιτέρω άνοδο της αγοράς, τονίζουν οι αναλυτές.

Επιστρέφοντας στα του Χ.Α. και στα στατιστικά της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 1,04% και έκλεισε στις 899,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95,12 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,26%, στις 2.184.14 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,09% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.409,82 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Motor Oil (+4,76%) και ΕΛΠΕ (+4,08%) και ακολούθησαν ο ΟΠΑΠ στο +3,38% και η ΕΥΔΑΠ στο +2,82%. Στον αντίποδα, απώλειες 2,59% κατέγραψε η Lamda Development, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.

Ο τραπεζικός δείκτης ανήλθε κατά 0,78%, στις 616,25 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank να ενισχύονται κατά 1,52% και 1,2%, αντιστοίχως, ενώ σταθεροποιητικά στο 1,18 ευρώ έκλεισε η Πειραιώς και με απώλειες 0,16% η Alpha Bank.

Οπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ, για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, η διαφαινόμενη μείωση των NPLs και οι θετικές προοπτικές κερδοφορίας δίνουν τον τόνο, με τον κλαδικό δείκτη να υπεραποδίδει του Γενικού. Οι πολυαναμενόμενες κινήσεις αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα τραπεζικά κέρδη μέσω του ανοίγματος της ψαλίδας επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων, δρώντας έτσι αντισταθμιστικά στις πιέσεις που δέχεται το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα λόγω πληθωρισμού και κάποιων, σχετιζόμενων με αυτόν, υφεσιακών προσδοκιών.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι επενδυτές του Χ.Α. θα κληθούν, κατά τον αναλυτή, να αποτιμήσουν «καταλύτες» όπως η πορεία των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, η στήριξη των τουριστικών εσόδων στο ΑΕΠ και η σταδιακά αυξανόμενη απαγκίστρωση της χώρας από την αυστηρή εποπτεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή