Πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας 10.000 ανέργων

Πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας 10.000 ανέργων

Αφορά νέους 18-29 ετών, σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία – Θα επιδοτηθεί το 100% του μισθού για 7 μήνες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδότηση 100% του μισθού για 7 μήνες σε επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν στην πρόσληψη 10.000 νέων σε ηλικία ανέργων, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, προβλέπει το πρώτο από τα προγράμματα που ρίχνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ) στη μάχη κατά της ανεργίας.

Συνολικά, όπως αποκάλυψε η «Κ», το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν 6 προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, ενώ συνολικά, έως το τέλος του έτους, ο σχεδιασμός της διοίκησης της ΔΥΠΑ προβλέπει την ενεργοποίηση 10 προγραμμάτων, για τη δημιουργία συνολικά περισσότερων από 86.000 νέων θέσεων εργασίας.

Σήμερα, ξεκινάει το πρώτο που αφορά την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 ανέργους νέους, 18-29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, 6.500 νέοι άνεργοι στην Αττική και 3.500 στην Κεντρική Μακεδονία θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους και να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος επιδότησης της εργασίας. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 7 μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελουμένους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Η υποβολή αιτήσεων ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι.

Στόχος του νέου προγράμματος, διάρκειας 7 μηνών και προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ (με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ), είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

Ωφελούμενοι είναι 10.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης της ΔΥΠΑ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, εντάσσονται στο πρόγραμμα, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν, ως εξής:

Εργοδότες με προσωπικό έως 3 άτομα θα μπορούν να απασχολήσουν έναν ωφελούμενο, επιχειρήσεις με 4-9 άτομα θα μπορούν να απασχολήσουν έως 2 ωφελουμένους, με 10-19 άτομα, έως 3 ωφελουμένος, με 20-30 άτομα, θα μπορούν να απασχολήσουν έως 5, εργοδότες με προσωπικό 31-50 άτομα, έως 8 ωφελουμένους, ενώ επιχειρήσεις με άνω των 50 ατόμων απασχολουμένους, θα μπορούν να απασχολήσουν έως και το 20% του απασχολούμενου προσωπικού.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει προβεί η επιχείρηση σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας στο 3μηνο πριν από την υποβολή της αίτησης.

Αναφορικά με τη διαδικασία, οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της ΔΥΠΑ https://www.oaed.gr/proghrammata-anoikhta, στην οποία προσδιορίζουν την ειδικότητα και το εκπαιδευτικό επίπεδο της θέσης. Η ΔΥΠΑ θα επιβεβαιώσει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις. Οι εργασιακοί σύμβουλοι θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης και τελικά η επιχείρηση θα επιλέξει τον ωφελούμενο υπογράφοντας συμφωνητικό συνεργασίας.

Ενα πολύ χρήσιμο εργαλείο για επιχειρήσεις αλλά και ανέργους χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του στην ελληνική επιχείρηση παραγωγής και συσκευασίας καλλυντικών ΒΕΡΑΛ ΑΒΕΕ, μαζί με τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη. Την ελκυστικότητα του προγράμματος που επιχορηγεί με 100% τον μισθό, στο ύψος του κατώτατου για 7 μήνες, επεσήμανε και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή