Ο τουρισμός θα μειώσει το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Ο τουρισμός θα μειώσει το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Στον τουρισμό στηρίζονται οι ελπίδες για αποκλιμάκωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που σημειώνει ρεκόρ δεκαετίας, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον τουρισμό στηρίζονται οι ελπίδες για αποκλιμάκωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που σημειώνει ρεκόρ δεκαετίας, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 6,4 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,6 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2021. Ηταν το υψηλότερο έλλειμμα πρώτου τριμήνου από το 2011, ενώ η αξία των εισαγωγών, τόσο των καυσίμων όσο και των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων, ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί σε πρώτο τρίμηνο έτους από το 2002.

Οπως σημειώνει στο δελτίο της η Alpha Bank, οι δύο βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την εξέλιξη του ισοζυγίου του εξωτερικού τομέα κατά το τρέχον και το επόμενο έτος, είναι η εξέλιξη των τιμών της ενέργειας και οι επιδόσεις του τουριστικού τομέα. Με άλλα λόγια, ο βαθμός στον οποίο το πλεονασματικό ισοζύγιο υπηρεσιών θα χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 6,4 δισ. και είναι το υψηλότερο για α΄ τρίμηνο έτους από το 2011.

Η ανάλυση επικαλείται τις ανοιξιάτικες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες το ισοζύγιο του εξωτερικού τομέα της χώρας θα παραμείνει έντονα ελλειμματικό κατά το τρέχον έτος, στα επίπεδα περίπου του 2021, ως ποσοστό του ΑΕΠ (6% έναντι 5,9% το 2021). Αυτό θα προκύψει ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές της ενέργειας –καθώς η χώρα είναι καθαρός εισαγωγέας– αλλά και της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας, που πιθανότατα να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγόμενων καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών.

Το 2023, το έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% του ΑΕΠ, παραμένοντας, πάντως, υψηλότερο από το 2019.

Οι εισπράξεις υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσουν μερικώς τις αρνητικές επιπτώσεις του εμπορικού ισοζυγίου στις εξωτερικές συναλλαγές το 2022, ενώ θα στηρίξουν την ανάκαμψή του το 2023.

«Οι αναμενόμενες καλές επιδόσεις των υπηρεσιών, δηλαδή του τουρισμού και των μεταφορών, κατά το τρέχον και το επόμενο έτος, η άνοδος των εξαγωγών αγαθών, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί, οι επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ταμείο Ανάκαμψης, Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ΕΣΠΑ 2021-2027 κ.λπ.), οι άμεσες ξένες επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να κινητοποιηθούν από τη χρηματοδότηση που θα λάβει η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία και από τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και οι επιδράσεις βάσης (base effects) που θα εξομαλύνουν την επίδραση του πληθωρισμού στον εξωτερικό τομέα, από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σταδιακά και στην αποκλιμάκωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή