Υπερδιπλάσια κέρδη σε σύγκριση με το 2020 βλέπει φέτος η Mytilineos

Υπερδιπλάσια κέρδη σε σύγκριση με το 2020 βλέπει φέτος η Mytilineos

Με υπερδιπλάσια κέρδη σε σύγκριση με το 2020 θα κλείσει η χρήση του 2022 για τη Mytilineos. H διοίκηση της εταιρείας δεν αναθεωρεί τις προβλέψεις που έκανε το 2021 για την πορεία της κερδοφορίας του 2022 παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υπερδιπλάσια κέρδη σε σύγκριση με το 2020 θα κλείσει η χρήση του 2022 για τη Mytilineos. H διοίκηση της εταιρείας δεν αναθεωρεί τις προβλέψεις που έκανε το 2021 για την πορεία της κερδοφορίας του 2022 παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία.

Ο επικεφαλής της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος απευθυνόμενους στους μετόχους της εταιρείας κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, τόνισε ότι παρά τα όσα μεσολάβησαν τα δύο τελευταία χρόνια, «η εταιρεία έχει επιδείξει για μια ακόμη φορά τρομερή ανθεκτικότητα και είναι σε θέση να προβλέψει ότι ο στόχος διπλασιασμού των κερδών το 2022 όχι μόνο θα επιτευχθεί αλλά θα υπερβεί το νούμερο των 260 εκατ. ευρώ». Οι επενδύσεις της εταιρείας το 2022, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ (διπλάσιες σχεδόν από το 2021), ενώ ο τομέας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργεια (RSD) θα αποδώσει φέτος 100 εκατ. από 20 εκατ. πέρυσι με προοπτική να φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ το 2023. Ο ίδιος περιέγραψε στους μετόχους ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον με πολλές προκλήσεις και αβεβαιότητες. «Εχουμε μπει σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων, το χρήμα θα γίνει ακριβό και σπάνιο, είπε και δεν θέλουμε να μείνουμε χωρίς λεφτά και πολλά φωτοβολταϊκά», επιχειρηματολογώντας προς τους μετόχους τη στρατηγική της εταιρείας στον τομέα των ΑΠΕ, να κατασκευάζει έργα και να τα πουλάει. Μιλώντας για την πορεία των μετάλλων, εκτίμησε ότι η τιμή του αλουμινίου θα σταθεροποιηθεί στα υψηλά επίπεδα των 2.800 δολαρίων που είναι σήμερα, ενώ η πορεία των soft commodities (σιτηρά) θα εξαρτηθεί από την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Διαβεβαίωσε τους μετόχους ότι η εταιρία έχει λάβει όλα τα μέτρα της έναντι της διακύμανσης των τιμών, αξιοποιώντας το εργαλείο της αντιστάθμισης (hedging), πρακτική που, όπως είπε, είναι στο DNA της επιχείρησης αφού την εφαρμόζει εδώ και 20 χρόνια. Ερωτηθείς από τους μετόχους για το κατά πόσον τα αποτελέσματα της εταιρείας θα επηρεαστούν από τον νέο μηχανισμό που προωθεί η κυβέρνηση στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, σημείωσε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί και ούτε ο ίδιος ούτε τα στελέχη της εταιρείας γνωρίζουν τους όρους του. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις για τα αποτελέσματα του 2022.

«Θα υπερβεί το νούμερο των 260 εκατ. ευρώ», εκτιμά ο επικεφαλής της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Καθησυχαστικός ήταν και ως προς τις επιπτώσεις από τη φορολόγηση των «υπερκερδών». Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ενημέρωσε τους μετόχους της εταιρείας ότι στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου έχει γίνει πρόβλεψη για να καλύψει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά με σκωπτικό ύφος, «τα ουρανοκατέβατα κέρδη που δεν υπάρχουν, αλλά στην Ελλάδα είμαστε και μπορεί να υπάρξουν».

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην είσοδο της εταιρείας στον MSCI, που όπως εκμυστηρεύτηκε, «ήταν ένα όνειρο ετών» για τον ίδιο που θεωρούσε άπιαστο. «Μέσα σε λίγες μήνες από την είσοδό μας, βλέπουμε ότι το είδος των funds που μπαίνουν πλέον στην εταιρεία είναι τελείως διαφορετικά. Το Abu Dhabi Investments Authority αγοράζει κάθε μέρα έναν αριθμό μετοχών και δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της Mytilineos επαναβεβαίωσε στους μετόχους τις δεσμεύσεις της εταιρείας για τον πράσινο μετασχηματισμό της και τη στρατηγική των μηδενικών ρύπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή