Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ από Noval Property έως το 2025

Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ από Noval Property έως το 2025

Η επενδυτική ακινήτων του ομίλου Βιοχάλκο δρομολογεί την εισαγωγή στο Χ.Α.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της κατά τουλάχιστον 13%, σε περίπου 480 εκατ. ευρώ, από 425 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021, προσβλέπει η διοίκηση της Noval Property ΑΕΕΑΠ για το 2022, το οποίο αναμένεται να σηματοδοτήσει και την εισαγωγή της εταιρείας του ομίλου Βιοχάλκο στο Χρηματιστήριο Αθηνών (η καταληκτική προθεσμία είναι η 15η Νοεμβρίου). Η αύξηση αυτή θα προέλθει τόσο από την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου όσο και από την αναπροσαρμογή των αξιών των ακινήτων στην εύλογη αξία.

Ακόμα ταχύτερη πάντως αναμένεται ότι θα είναι η μεγέθυνση της εταιρείας τα επόμενα χρόνια, καθώς αυτή την περίοδο ωριμάζουν πολεοδομικά και αδειοδοτικά μια σειρά από σημαντικές νέες επενδύσεις, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Noval έχει επιλέξει συνειδητά να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της, ώστε να αντιπαρέλθει το αυξημένο κόστος κατασκευής με όσο το δυνατόν χαμηλότερη επιβάρυνση για την εταιρεία. Ως εκ τούτου, επιχειρείται η αξιοποίηση των επόμενων μηνών για την προετοιμασία σειράς έργων και εν συνεχεία η τμηματική ανάπτυξή τους, με την προσδοκία ότι στο μεσοδιάστημα θα έχει επέλθει μια κάποια αποκλιμάκωση των τιμών των υλικών.

Η πρώτη χρονικά επένδυση που θα «τρέξει» είναι η ανακατασκευή υφιστάμενου κτιρίου σε συγκρότημα κατοικιών και γραφείων στο Μετς.

Η πρώτη επένδυση, χρονικά, αναμένεται να είναι το έργο της ανακατασκευής υφιστάμενου κτιρίου στο Μετς (οδός Αρδηττού), το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να μετατρέψει σε κτίριο με διαμερίσματα πολυτελούς κατασκευής και σύγχρονους γραφειακούς χώρους, που θα πιστοποιηθούν κατά Leed στο επίπεδο Gold. Το έργο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του 2022 και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024.

Θα ακολουθήσει, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, η έναρξη της κατασκευής ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα κτιρίων γραφείων, εκτός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η εταιρεία έχει συμπράξει με την Brook Lane Capital για την ανέγερση ενός συγκροτήματος πράσινων γραφείων, δομημένης επιφανείας άνω των 50.000 τ.μ., με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και κύριο κριτήριο τη βιωσιμότητα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, εντός του τρέχοντος μηνός σχε-διάζεται η εκκίνηση των εργασιών κατεδάφισης του υφιστάμενου κτίσματος (πρώην Kodak), ενώ κατά το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες. Το συγκρότημα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2025. Πρόκειται για μια επένδυση, η οποία θα ξεπεράσει σε κόστος τα 77 εκατ. ευρώ (μαζί με το κόστος αγοράς του οικοπέδου, που είχε ανέλθει σε 28,5 εκατ. ευρώ).

Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Noval, εκτιμώμενου ύψους επένδυσης της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, θα είναι η ανάπλαση της έκτασης της Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς, πλησίον του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Σχολής Καλών Τεχνών. Η εταιρεία έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο προβλέπει την αστική ανάπλαση του βιομηχανικού αυτού ακινήτου και τη μετατροπή του σε έναν σύνθετο πολιτιστικό, εμπορικό, επιχειρηματικό και τουριστικό πόλο, επιφανείας περίπου 55.000 τ.μ., ο οποίος συνδυαστικά με τις υφιστάμενες πολιτιστικές δραστηριότητες άμεσης γειτνίασης θα συμβάλει στη δημιουργία ενός ευρύτερου μητροπολιτικού πολιτιστικού τετραγώνου. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι μελέτες ΕΣΧΑΣΕ και το αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβληθούν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος. Παράλληλα, οι επιμέρους μελέτες τόσο των νέων όσο και των διατηρητέων κτιρίων προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος, βασιζόμενες στις αρχές βιώσιμων πρακτικών και δημιουργίας ενός πράσινου και τεχνολογικά προηγμένου προορισμού. Η έναρξη εργασιών κατασκευής συνδέεται άμεσα με την αδειοδοτική πορεία και εκτιμάται προς το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή