ΟΠΕΚ: Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Ιούλιο

ΟΠΕΚ: Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Ιούλιο

Στροφή από το καρτέλ έπειτα από μήνες διεθνών πιέσεων, ικανοποίηση στις ΗΠΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια κάμψης στις πολιτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον εμφάνισε χθες ο ΟΠΕΚ, αφού αποφάσισε να προχωρήσει σε σαφώς μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής από εκείνη που σχεδίαζε έως τώρα, χωρίς, ωστόσο, να αποκηρύττει τη συμμαχία του με τη Ρωσία. Αφού πρώτα κώφευσε για καιρό στις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για ουσιαστική αύξηση της παραγωγής του με σκοπό την αποκλιμάκωση των τιμών, το διεθνές καρτέλ του πετρελαίου ανακοίνωσε χθες ότι θα αυξήσει την παραγωγή του κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Εως χθες επέμενε σε περιορισμένη αύξηση, μόλις κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που οδήγησε στα ύψη τις τιμές των υδρογονανθράκων. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, η Σαουδική Αραβία, ντε φάκτο ηγετική δύναμη του διεθνούς καρτέλ, δήλωσε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών πως δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο να κάνει για να επαναφέρει την ηρεμία στις αγορές πετρελαίου. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να υπαινιχθεί πως δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Η επικείμενη αύξηση ανακοινώνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο εν τω μέσω της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης, αλλά και δύο ημέρες μετά την απόφαση των Ευρωπαίων να επιβάλουν εμπάργκο στο 90% του ρωσικού πετρελαίου αντιδρώντας στον παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία.

Εξαιτίας του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό αργό, η Ρωσία εκτιμάται πως θα μειώσει την παραγωγή αργού κατά 20% έως και 30%. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, έχει ήδη μειωθεί η παραγωγή της και τον Απρίλιο, κάτω του στόχου που της είχε θέσει ο ΟΠΕΚ. Η Μόσχα εξέφρασε, πάντως, τη στήριξή της στο σχέδιο του ΟΠΕΚ, που απέσπασε συναίνεση ύστερα από συνομιλίες διάρκειας μόλις 11 λεπτών. Νωρίτερα είχαν υποχωρήσει οι τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Σαουδική Αραβία όπως και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ σκόπευαν να καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει στη διεθνή αγορά η έλλειψη του ρωσικού πετρελαίου. Ορισμένα από τα δημοσιεύματα αυτά ανέφεραν μάλιστα πως ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει να αφαιρέσει τη Ρωσία πλήρως από το σύστημα κατανομής του όγκου παραγωγής. Η είδηση αντέστρεψε την πτωτική πορεία που είχαν πάρει οι τιμές του «μαύρου χρυσού» και το αργό Δυτικού Τέξας σημείωσε άνοδο 0,9% στα 116,26 δολάρια το βαρέλι και το Brent 0,8%, στα 117,08 δολάρια το βαρέλι.

Εξαιτίας του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό αργό, η Ρωσία εκτιμάται πως θα μειώσει την παραγωγή αργού κατά 20% έως και 30%.

Τόσο η Ρωσία όσο και άλλες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ που δεν είχαν μπορέσει να αυξήσουν την παραγωγή τους στον βαθμό που τους είχε ανατεθεί παραμένουν μέσα στο σύστημα των ποσοστώσεων.

Αυτό σημαίνει πως θα αναλάβουν μια αύξηση παραγωγής την οποία δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν και επομένως η πραγματική αύξηση συνολικά του ΟΠΕΚ θα είναι μικρότερη από την ανακοινωθείσα. Στην πραγματικότητα, μόνον η Σαουδική Αραβία, με τη μεγαλύτερη παραγωγή ανάμεσα σε όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ, και τα Αραβικά Εμιράτα έχουν μεγάλη παραγωγική δυνατότητα και μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους. Σχολιάζοντας σχετικά ο Μπιλ Φάρεν Πράις, διευθυντής της Enverus Intelligence Research, χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία «πολύ μικρή στροφή», ωστόσο υπογράμμισε ότι «αποτελεί ένα νεύμα ότι θα επαναφέρει την ισορροπία μέσα στο έτος, όταν θα αρχίσουν να επιφέρουν πραγματικό αντίκτυπο οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας». Από πλευράς της Ουάσιγκτον εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, τονίζοντας πως η υπερδύναμη αναγνωρίζει «τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας ως προεδρεύουσας του ΟΠΕΚ στη διαμόρφωση συναίνεσης γι’ αυτήν την αύξηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή