Ο πόλεμος δεν ανατρέπει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, λέει η Eurobank

Ο πόλεμος δεν ανατρέπει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, λέει η Eurobank

Δύο σενάρια για την πορεία της οικονομίας φέτος έχει διαμορφώσει η Eurobank: το βασικό προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% και πληθωρισμό 7%, και το δυσμενές προβλέπει ανάπτυξη 1,4% και πληθωρισμό 8,2%.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σενάρια για την πορεία της οικονομίας φέτος έχει διαμορφώσει η Eurobank: το βασικό προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% και πληθωρισμό 7%, και το δυσμενές προβλέπει ανάπτυξη 1,4% και πληθωρισμό 8,2%.

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική πρόβλεψη, όπως αποτυπώθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, πριν από ένα μήνα, προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3,1% και πληθωρισμό 5,6%, ενώ η Κομισιόν στις πρόσφατες ανοιξιάτικες προβλέψεις της εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% και πληθωρισμό 6,3%.

Η ανάλυση του δρος Τάσου Αναστασάτου, επικεφαλής οικονομολόγου της Eurobank, που δημοσιεύθηκε χθες, επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη τάση μεταξύ των οικονομολόγων για αναθεώρηση των προβλέψεων προς το δυσμενέστερο, ενώ το δυσμενές του σενάριο πλησιάζει επικίνδυνα τα όρια της στασιμότητας.

«Η ύπαρξη μεγάλης αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθιστά αναγκαία την εκτίμηση εναλλακτικών σεναρίων», σημειώνει η μελέτη με τίτλο «Ενδιάμεση Εκθεση για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας το 2022».

Το βασικό σενάριο βασίζεται στην παραδοχή ότι δεν θα κλιμακωθεί ο πόλεμος και ότι θα παραμείνουν στα επίπεδα του Μαΐου του 2022 οι κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Το δυσμενές σενάριο υποθέτει παράταση του πολέμου και οικονομικές κυρώσεις, που οδηγούν σε μεγαλύτερο σοκ προσφοράς, το οποίο εκδηλώνεται με υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Η μελέτη υποστηρίζει πάντως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν ανατρέπει τις δυνατότητες πραγμάτωσης του δυναμικού της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα».

Αλλά και βραχυπρόθεσμα, ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντικά αντίβαρα που υποστηρίζουν τις προοπτικές της:

1. Οι προσδοκίες για μια ισχυρή τουριστική περίοδο, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

2. Τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, συνολικά περίπου 90 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια.

3. Η άνετη θέση ρευστότητας της οικονομίας, με τα 34 δισ. ευρώ των νέων καταθέσεων της πανδημίας, τα 38 δισ. ευρώ του μαξιλαριού ρευστότητας του κράτους και τα 38,8 δισ. ευρώ ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που θα επανεπενδύονται ευέλικτα στο πλαίσιο του Πανδημικού Προγράμματος Ρευστότητας της ΕΚΤ.

4. Τα δημοσιονομικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών.

Ο κ. Αναστασάτος τονίζει πάντως την ανάγκη επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να διευκολυνθεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ειρ. Χρυσολωρά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή