Στόχος η ενίσχυση εξαγωγών από το 37% στο 48% του ΑΕΠ

Στόχος η ενίσχυση εξαγωγών από το 37% στο 48% του ΑΕΠ

Οι 670 δράσεις του Σχεδίου Εξωστρέφειας 2022 σε εμπόριο, ξένες επενδύσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον φιλόδοξο στόχο της αύξησης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών από το 37% του ΑΕΠ που διαμορφώθηκαν το 2021, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, στο 48% έως το 2023 επιχειρεί να υπηρετήσει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2022. Και ο στόχος είναι φιλόδοξος, όχι μόνο λόγω της μεγάλης απόστασης που καλείται να διανύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και διότι το παγκόσμιο περιβάλλον είναι και φέτος εξαιρετικά δύσκολο, γεμάτο νέες προκλήσεις, που ήρθαν να προστεθούν σε αυτές που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία. Επιπλέον, τίθεται στόχος οι άμεσες ξένες επενδύσεις να ανέλθουν στο 4% του ΑΕΠ έως το 2023, από 1,8% που ήταν το 2019. Το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 29,5%, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 5 δισ. ευρώ.

Το φετινό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας περιλαμβάνει συνολικά 670 δράσεις που απευθύνονται σε 47 χώρες – στόχους, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για την υποσαχάρια Αφρική και την Ασία είναι αυξημένες κατά 71% και 34% αντιστοίχως σε σύγκριση με πέρυσι, κάτι που, όπως επισήμανε κατά τη σχετική παρουσίαση του εθνικού σχεδίου ο Γιάννης Σμυρλής, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος του Enterprise Greece, δείχνει τη σημασία που δίνεται και προς αναδυόμενες αγορές.

Από τις 670 δράσεις, 246 αφορούν την Ευρώπη (Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία), 58 τα Δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Σερβία), 119 τη Μέση Ανατολή (Αίγυπτο, Αλγερία, ΗΑΕ, Ιορδανία, Ιράκ, Λιβύη, Ισραήλ, Κουβέιτ, Λίβανο και Σαουδική Αραβία), 42 τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά), 20 την Κεντρική και Νότια Αμερική (Αργεντινή, Βραζιλία και Μεξικό), 102 την Ασία (Βιετνάμ, Ιαπωνία, Ινδία, Κίνα, Νότιο Κορέα, Σιγκαπούρη και Ταϊλάνδη), 12 την Αφρική (Κένυα, Νότια Αφρική και Νιγηρία) και 14 δράσεις την Αυστραλία. Συγκεκριμένα, για την περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής έχουν σχεδιαστεί 14 δράσεις, περιοχή για την οποία η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον, παρά τον χαμηλό έως σήμερα όγκο διμερούς εμπορίου. Σύμφωνα με τον κ. Σμυρλή υπάρχουν στην περιοχή σημαντικές ευκαιρίες για υλοποίηση επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις στους κλάδους των κατασκευών, της διαχείρισης λυμάτων και της ενέργειας και κυρίως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο διεθνούς εμπορικού διαδρόμου μεταξύ υποσαχάριας Αφρικής και Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Σμυρλής.

Οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για την υποσαχάρια Αφρική και την Ασία είναι αυξημένες κατά 71% και 34% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται επίσης στις δράσεις στην Αλβανία, χώρα στην οποία σήμερα είναι ενεργές 453 επιχειρήσεις ελληνικών και ελληνοαλβανικών συμφερόντων, στις δράσεις που αφορούν τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, όπου οι ελληνικές εξαγωγές σταθερά αυξάνονται, ενώ υπάρχει ενισχυμένο ενδιαφέρον από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον υπάρχει επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στην Ασία, μια από τις αγορές-στόχους είναι αυτή της Νότιας Κορέας για την οποία προγραμματίζονται το 2022 συνολικά 23 δράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον Μάιο πραγματοποιήθηκε επιχειρηματική αποστολή στην Καστοριά 15 εισαγωγικών εταιρειών της Νοτίου Κορέας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γούνας, ο οποίος έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα στην Ελλάδα από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Στρατηγικής σημασίας εμπορικός εταίρος θεωρείται και η Αυστραλία, για την οποία έχουν σχεδιαστεί 14 δράσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή