Κόντρα στην Ιταλία για τις παραλίες

Κόντρα στην Ιταλία για τις παραλίες

Νέους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευσή τους εξήγγειλε ο Ντράγκι, αντιδρούν όσοι κατέχουν τις άδειες για πολλές γενιές

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές ως προς τον τρόπο εκχώρησης αδειών για την εκμετάλλευση των δημόσιων παραλιών της Ιταλίας προωθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, γεγονός που έχει ανησυχήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές εδώ και πολλά χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες σε όσους τις επισκέπτονται. Οπως μεταδίδει σε εκτενές ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο κ. Ντράγκι, προκειμένου να δώσει λύση στην αντιπαράθεση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για την εκμετάλλευση των παραλιών, συμφώνησε να λήξει τις συμβάσεις παραχώρησης από το επόμενο έτος και να εκκινήσει καινούργιο διαγωνισμό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κατευνάσει τα παράπονα της Ε.Ε. γύρω από την έλλειψη διαφάνειας στην παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των παραλιών, ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργήσει και τις συνθήκες ενός δίκαιου ανταγωνισμού σχετικά με τη διαχείριση κορυφαίων παραλιών της χώρας. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αντλήσει έσοδα από την ιδιωτική χρήση των δημόσιων παραλιών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει τη Ρώμη σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας στο καθεστώς εκμετάλλευσης των παραλιών.

Ο Γκαμπριέλ ντι Σιένα διατηρεί μια οικογενειακή επιχείρηση εστίασης και παρέχει ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες υπηρεσίες σε όσους επισκέπτονται στην παραλία Οστρια έξω από τη Ρώμη. Ο ίδιος μαζί με τα δύο του ξαδέλφια –η τρίτη γενιά που αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης, η οποία ιδρύθηκε το 1964– φοβούνται πως θα χάσουν την επιχείρηση που τους βοήθησε να ζήσουν εδώ και πολλά χρόνια. «Είναι σαν να χάνεις το παιδί σου ή τον γιο σου», δηλώνει ο ίδιος μιλώντας στους FT. «H άδεια αυτή ήταν για μία ζωή, και τώρα όλα έχουν αλλάξει. Θα έρθουν εδώ μεγάλες επιχειρήσεις και θα απλώσουν τα δίχτυα τους παντού. Μία οικογένεια σαν τη δική μας δεν έχει πολλά λεφτά. Οι πολυεθνικές, από την άλλη, έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα πάντα». Οι περίπου 30.000 άδειες –που αφορούν από μικρούς χώρους παροχής υπηρεσιών μέχρι και πολυτελή resort– καλύπτουν περίπου το 60% της ακτογραμμής κάθε χρόνο, προσφέροντας ομπρέλες αλλά και ξαπλώστρες.

Πολλές από τις επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρονιά και κάποιες πέρασαν από τη μία οικογένεια στην άλλη. Η Μαρίνα Λάλι, πρόεδρος της ομοσπονδίας επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, αναφέρει πως οι επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία που παράγεται μέσα από την εκμετάλλευση των παραλιών. «Αυτό που ισχύει είναι πως οι τουρίστες θέλουν να έχουν στην παραλία τα πάντα έτοιμα», λέει στους Financial Times η κ. Λάλι, η οποία διατηρεί ένα ξενοδοχείο 70 κλινών κοντά στη θάλασσα, με 500 ξαπλώστρες και 189 μεγάλες ομπρέλες, στη νότια Ιταλία. «Yπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να φέρνουν στην παραλία τη δική τους ομπρέλα, ωστόσο αυτοί αποτελούν τη μειοψηφία». «Αυτή είναι η δική μας παράδοση, η οικονομία μας και οι τουρίστες μας», προσέθεσε η ίδια. «∆εν γνωρίζω γιατί πρέπει να αλλάξουμε αυτόν τον τρόπο ζωής». Ηδη, οι άδειες εκμετάλλευσης των παραλιών στην Ιταλία έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαφωνίας και αντιπαράθεσης. Το περιβαλλοντικό κίνημα Legambiente υποστηρίζει πως οι επιχειρήσεις εμποδίζουν τη δημόσια πρόσβαση σε ένα πολύτιμο φυσικό περιβάλλον και ότι έχουν ιδιωτικοποιήσει δημόσιες παραλίες, διαβρώνοντας την ακτογραμμή. Την ίδια στιγμή, θεωρούν ότι δεν αποφέρουν ιδιαίτερα μεγάλα έσοδα για το κράτος. Σύμφωνα με την Ε.Ε., οι επιχειρήσεις παραβιάζουν το δικαίωμα της χώρας να διασφαλίζει πως οι άδειες για τη διαχείριση σπάνιων φυσικών πόρων θα πρέπει να παραχωρούνται για περιορισμένη διάρκεια και μέσα από μια ανοιχτή και δημόσια διαδικασία επιλογής, βασισμένη σε διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια». Από την πλευρά τους, όπως υπενθυμίζουν οι FT, οι ιδιοκτήτες των παραλιακών εγκαταστάσεων έχουν αντισταθεί εδώ και αρκετό καιρό στα καλέσματα των Βρυξελλών για πιο ευρύ ιδιωτικό διαγωνισμό σχετικά με την εκμετάλλευση προσοδοφόρων ιταλικών παραλιών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή