Θετικά μηνύματα από τα έσοδα – Ποια μέτρα στήριξης εξετάζονται για τον Ιούλιο

Θετικά μηνύματα από τα έσοδα – Ποια μέτρα στήριξης εξετάζονται για τον Ιούλιο

Συνεχίζουν την ανοδική πορεία τα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς τα πρώτα στοιχεία που έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο για τον μήνα Μάιο δείχνουν νέα αύξηση των φορολογικών εσόδων

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζουν την ανοδική πορεία τα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς τα πρώτα στοιχεία που έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο για τον μήνα Μάιο δείχνουν νέα αύξηση των φορολογικών εσόδων. Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνει ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις να αφήσουν απλήρωτους φόρους για να καλύψουν άλλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί συνεπεία της ακρίβειας.

Oπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κατανάλωση (σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα) κινήθηκε στα αναμενόμενα επίπεδα, συμβάλλοντας σημαντικά στην τόνωση των εσόδων, αντίθετα όμως ο όγκος των πωλήσεων καυσίμων καταγράφει πτωτικές τάσεις και τον Μάιο. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης ανέρχονται στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, χωρίς δηλαδή να καταγράφεται μείωση της ζήτησης, ενώ αντίθετα μειωμένη ήταν η ζήτηση βενζίνης. Κατά συνέπεια συρρικνώθηκαν τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τα οποία ωστόσο αντισταθμίστηκαν από τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ από την εν λόγω πηγή (ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή).

Παράλληλα, τονίζουν ότι «η ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου θα δώσει μικρή ανάσα στις τιμές των καυσίμων, αλλά αυτό σε κάθε περίπτωση δεν μας καθησυχάζει, καθώς ουδείς γνωρίζει τη διάρκειά του».

Οπως φαίνεται, «χτίζεται» σιγά σιγά δημοσιονομικός χώρος, καθώς η καλή πορεία των εσόδων του Μαΐου δείχνει να επιτρέπει μια νέα δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να ληφθούν τα επίσημα στοιχεία για τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο πριν από τις τελικές αποφάσεις. Σημειώνεται ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Συγκεκριμένα κατέγραψαν υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 1,748 δισ. ευρώ, με το 43% αυτών (755 εκατ. ευρώ) να αφορούν υπερεισπράξεις από ΦΠΑ, που βοηθούν στη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου για νέο πακέτο στήριξης το οποίο, όπως φαίνεται, θα είναι στον τομέα των καυσίμων. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση των 35-55 ευρώ στη βενζίνη για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ «καλύπτει» την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Τι εξετάζεται

Εφόσον λοιπόν τα οριστικά στοιχεία δείξουν ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα ενεργοποιηθούν από τον Ιούλιο νέα μέτρα στήριξης. Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν:

Τη συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο που λήγει το ισχύον μέτρο.

Τα φορολογικά έσοδα στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου σημείωσαν υπέρβαση 1,748 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Την παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο, μέτρο το οποίο ισχύει και για τον τρέχοντα μήνα και ουσιαστικά βοήθησε στη διατήρηση της κατανάλωσης.

Την διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί, με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.

ΕΝΦΙΑ

Ενα εντυπωσιακό στοιχείο που διαπίστωσε το οικονομικό επιτελείο από τα πρώτα στοιχεία για τα έσοδα του Μαΐου, είναι η αύξηση των εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ. Εφόσον συνεχιστεί η τάση αυτή, «θα μπορούμε να μιλάμε για εισπραξιμότητα που θα προσεγγίσει το 85%», αναφέρουν χαρακτηριστικά, αλλά σημειώνουν ταυτόχρονα ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι ο Σεπτέμβριος, όπου οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξάνονται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το περυσινό έτος οι εμπρόθεσμες πληρωμές του ΕΝΦΙΑ ανήλθαν στο 73,94% του βεβαιωθέντος φόρου. Από τα στοιχεία που έχει το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πλήρωσαν, όχι μόνο εμπρόθεσμα τον ΕΝΦΙΑ αλλά και εφάπαξ. Αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, που για κάποιους έφθασε και το 45% σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ του περασμένου έτους. Ταυτόχρονα, αρκετοί επέλεξαν να πληρώσουν τον φόρο μέσω καρτών σε 12 άτοκες δόσεις (έναντι των 10 δόσεων που δίνει το υπουργείο Οικονομικών). Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις το Δημόσιο εισέπραξε το σύνολο του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ.

Εισπράξεις ΦΠΑ

Eνα δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο είναι οι εμπρόθεσμες πληρωμές του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών από τις επιχειρήσεις ανήλθε στο 92,48%, ποσοστό που ενδεχομένως να αποτελεί ρεκόρ εισπραξιμότητας ΦΠΑ. Από τα 654 εκατ. ευρώ ΦΠΑ που υπήρχε υποχρέωση καταβολής, πληρώθηκε από τους υπόχρεους εμπρόθεσμα ποσό ύψους 604 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή