Ποσειδώνια 2022: Ελληνικά πλοία εξασφαλίζουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ε.Ε.

Ποσειδώνια 2022: Ελληνικά πλοία εξασφαλίζουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ε.Ε.

Με 1.929 εταιρείες από 88 χώρες ξεκίνησε η ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2022»

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κορυφαία σημασία της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας στον ομαλό ενεργειακό εφοδιασμό των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη και ειδικά της Ευρώπης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες Δευτέρα στην πρώτη μέρα της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια». Τόνισε πως αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη το γεγονός πως μία χώρα-μέλος της ελέγχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη μεταφορά ενεργειακών πόρων παγκοσμίως, ενώ θύμισε πως κατά τη διάρκεια των διαταραχών της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας από την πανδημία η ελληνόκτητη ναυτιλία πρωταγωνίστησε στη διατήρηση των εμπορικών οδών για τις εισαγωγές και εξαγωγές της Ευρώπης.

Εξήρε δε τη σημασία της ελληνικής ποντοπόρου, της μεγαλύτερης ναυτικής δύναμης διεθνώς, και στη μεταφορά νέων καθαρότερων ενεργειακών πόρων φιλικότερων προς το περιβάλλον όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Και αυτά σε μια συγκυρία που ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία στρέφουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη σε αυξημένες διά θαλάσσης εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επωμιζόμενη μάλιστα σοβαρούς κινδύνους, οι οποίοι έγιναν εμφανείς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από την περιπέτεια των δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων που κρατούνται από την Τεχεράνη. Η ομιλία του πρωθυπουργού είχε και διπλωματική διάσταση, καθώς υπογράμμισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει «και μαζί με αυτό να σταματήσει και το καταστροφικό μοντέλο διακυβέρνησης των αυταρχικών ηγετών που με οποιοδήποτε τίμημα και οποιοδήποτε πρόσχημα καταπατούν σύνορα γειτόνων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα τον κομβικό ρόλο που έχει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει η Ελλάδα και η ναυτιλία της στην πορεία για τη μετάβαση σε μία ναυτιλία απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο θύμισε και την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης που θα καταστήσει εφικτή τη δραστική μείωση και προοπτικά τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα της ποντοπόρου ναυτιλίας και την εγκατάσταση Ερευνητικού Κέντρου Εναλλακτικών Θαλάσσιων Καυσίμων και Τεχνολογιών της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

Ποσειδώνια 2022: Ελληνικά πλοία εξασφαλίζουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ε.Ε.-1
Ο ελληνικός εφοπλισμός πρωτοστατεί με δύναμη και θέληση και στην ενεργειακή μετάβαση. Αξιοποιούμε τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία μας, τόνισε η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού. [ΙΝΤΙΜΕ]

 

Η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2022» άνοιξε χθες Δευτέρα τις πύλες της στο Εκθεσιακό Κέντρο Athens Metropolitan Expo και θα διαρκέσει έως και τις 10 Ιουνίου με 1.929 εταιρείες από 88 χώρες να εκθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Συνολικά, 24 εθνικά περίπτερα από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία φιλοξενούνται στην έκθεση, την οποία αναμένεται να επισκεφθούν περισσότεροι από 18.000 διεθνείς επισκέπτες.

Να σταματήσει και το καταστροφικό μοντέλο διακυβέρνησης των αυταρχικών ηγετών που με οποιοδήποτε τίμημα και πρόσχημα καταπατούν σύνορα γειτόνων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2022 λαμβάνουν χώρα 68 συνέδρια και σεμινάρια μέσα από τα οποία ηγετικά στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, εκπρόσωποι ρυθμιστικών αρχών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο προσφέρουν στους συμμετέχοντες πρόσβαση σε προνομιακές πληροφορίες και εξελίξεις. Δέκα αντιπρόεδροι και υπουργοί κυβερνήσεων από χώρες με ισχυρή ναυτιλιακή παράδοση, όπως και η επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε., επισκέπτονται επίσης την έκθεση.

Η ισχύς της ελληνόκτητης ναυτιλίας, η οποία ελέγχει το 21% της παγκόσμιας θαλάσσιας μεταφορικής χωρητικότητας (σε όρους dwt), αποτελεί βεβαίως τον βασικό λόγο για την παγκόσμια απήχηση των Ποσειδωνίων. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο, με στόλο 5.514 πλοίων και αντιπροσωπεύει το 59% του στόλου που ελέγχεται από την Ε.Ε. Από το 2019 ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε κατά 7,4% και από το 2014 κατά 45,8%. Η φετινή έκθεση είναι μεγαλύτερη κατά 7% από την προηγούμενη, του 2018. «Παρ’ όλες τις αντιξοότητες καταφέραμε να καλύψουμε το σύνολο του εκθεσιακού χώρου και πλέον καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν πρόσθετοι εκθεσιακοί χώροι», εξηγεί ο Θεόδωρος Βώκος, διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας «Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.».

Η βιωσιμότητα, και η πορεία της ναυτιλίας προς την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα, αποτελεί το μείζον θέμα για την ποντοπόρο στην παρούσα συγκυρία. Η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, κατά την εναρκτήρια παρουσίαση της φετινής έκθεσης που έγινε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, τόνισε πως «ο ελληνικός εφοπλισμός πρωτοστατεί με δύναμη και θέληση, και στην ενεργειακή μετάβαση. Αξιοποιούμε τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία μας. Χαράσσουμε τις εξελίξεις και τιμούμε την ηγετική μας θέση, του 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας και του 59% της ευρωπαϊκής. Τοποθετούμαστε με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές προτάσεις στην πρόκληση της πράσινης, αλλά και βιώσιμης ναυτιλίας. Είναι σαφές ότι η επιστροφή των Ποσειδωνίων, έπειτα από 4 χρόνια, θα προσφέρει μια δυναμική πλατφόρμα επικοινωνίας των πιο καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων δυνατοτήτων λειτουργίας του κλάδου μας. Ως Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, υποδεχόμαστε τη διοργάνωση των Ποσειδωνίων, με τη βεβαιότητα ότι όχι μόνο θα ανταποκριθεί στις σύγχρονες, υψηλές προσδοκίες της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και θα τις υπερβεί».

Η έκθεση Ποσειδώνια 2022 τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή