Δυσοίωνες προβλέψεις για ακριβό πετρέλαιο διαρκείας λόγω εμπάργκο και ζήτησης

Δυσοίωνες προβλέψεις για ακριβό πετρέλαιο διαρκείας λόγω εμπάργκο και ζήτησης

Εξαιρετικά δυσοίωνα είναι τα σενάρια και οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δυσοίωνα είναι τα σενάρια και οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου. Οσοι δεν βλέπουν εκτίναξη στα 150 ή ακόμη και τα 180 δολάρια το βαρέλι, θεωρούν δεδομένο ότι οι τιμές θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα, κρατώντας έτσι τον πληθωρισμό στα ύψη, αλλά και υπονομεύοντας την ανάπτυξη.

Ακόμη και μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για αύξηση της προσφοράς, οι τιμές του μπρεντ υποχώρησαν λίγο, στα 117 δολάρια το βαρέλι, για να βρεθούν και πάλι πολύ γρήγορα σε τροχιά ανόδου. «Οι τριψήφιες τιμές ήρθαν για να μείνουν. Και εάν η κινεζική ζήτηση συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα lockdowns θα χαλαρώνουν, δεν θα αργήσουμε να δούμε και πάλι το φετινό ρεκόρ των 139 δολαρίων», σχολιάζει στο CNN Business ο Ματ Σμιθ, αναλυτής πετρελαίου στην εταιρεία Kpler.

Οι ειδικοί στηρίζουν την εκτίμησή τους για ακριβό πετρέλαιο διαρκείας σε τρεις παράγοντες:

Μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για αύξηση της προσφοράς, οι τιμές υποχώρησαν λίγο, για να βρεθούν και πάλι γρήγορα σε τροχιά ανόδου.

1. Η απόφαση της Ευρώπης να γυρίσει την πλάτη στο ρωσικό αργό. Την περασμένη Παρασκευή υιοθετήθηκε και επισήμως στην Ε.Ε. η πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο του 6ου πακέτου κυρώσεων. Οι περισσότερες χώρες της Ενωσης έχουν τώρα στη διάθεσή τους 8 μήνες για να τερματίσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού αργού και άλλων πετρελαιοειδών. Τι κάνουν για να καλύψουν το ρωσικό κενό; Εισάγουν από την Αγκόλα (τριπλασιασμός των εισαγωγών από την έναρξη του πολέμου), από τη Βραζιλία (+50%) και από το Ιράκ (40%). Οι αποστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες για την εισαγωγή ρωσικού αργού, με αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος μεταφοράς και μόνο να κρατάει στα ύψη την τιμή του «μαύρου χρυσού». Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μια σειρά από μέτρα για να ελαφρύνουν τα βάρη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με επιδοτήσεις ή παρεμβάσεις στην αντλία, αλλά δεν μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές στις διεθνείς αγορές.

2. Ανεπαρκείς εναλλακτικές. Πέρυσι η Ρωσία κάλυπτε το 14% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Ηδη οι κυρώσεις έχουν αποσύρει 1 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου ημερησίως από την παγκόσμια αγορά. Η ποσότητα αυτή μπορεί να φτάσει τα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα στους επόμενους μήνες. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να ρίξουν επιπλέον 648.000 βαρέλια ημερησίως στην αγορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πολύ μακριά από το να καλυφθεί το ρωσικό κενό. Η UBS μάλιστα πρόσφατα προειδοποίησε σε σημείωμά της προς τους επενδυτές πως «πολλά κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν ήδη φτάσει στο όριο των δυνατοτήτων παραγωγής».

3. Ισχυρή παγκόσμια ζήτηση. Επί μήνες τα δρακόντεια lockdowns σε Σαγκάη, Πεκίνο και άλλες μεγάλες κινεζικές πόλεις έκαμπταν τη ζήτηση από την Κίνα, την πρώτη χώρα στον κόσμο σε εισαγωγές πετρελαίου. Αλλά τα lockdowns σταδιακά χαλαρώνουν και τα αυστηρά μέτρα δύσκολα θα επιστρέψουν, καθώς η κινεζική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πως αυτά της στοιχίζουν ακριβά σε όρους ανάπτυξης.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές αργού. Δεν αποκλείεται να στραφεί για αγορές στη Ρωσία, αφού το ρωσικό αργό διαπραγματεύεται σε τιμή χαμηλότερη κατά 34 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με το υψηλότερης ποιότητας μπρεντ. Ο «δράκος» όμως δεν μπορεί να σβήσει τη δίψα του μόνο με ρωσική ενέργεια και επομένως θα λειτουργήσει και αυτός ως ένας παράγοντας που ωθεί τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω. Ισχυρή παραμένει, άλλωστε, η ζήτηση για πετρέλαιο από τον μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως, τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή