Σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν χθες από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας καθώς η είδηση ότι η Κίνα χαλαρώνει περαιτέρω τα lockdowns επανέφερε την αισιοδοξία στην αγορά.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν χθες από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας καθώς η είδηση ότι η Κίνα χαλαρώνει περαιτέρω τα lockdowns επανέφερε την αισιοδοξία στην αγορά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο 0,9% στην αγορά του Λονδίνου, αφού μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα εκτοξεύθηκαν τα στοιχήματα στη θεαματική άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Οι μετοχές εταιρειών που συνδέονται με τα εμπορεύματα σημείωσαν άλμα όπως, άλλωστε, και οι μετοχές ενεργειακών, πετρελαϊκών και μετάλλων. Παράλληλα, σημείωσαν άνοδο οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας, ακολουθώντας τις αντίστοιχες στις αγορές της Ασίας και της Wall Street.

Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1%, με σχεδόν την ίδια πορεία να έχει χθες και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, που έκλεισε με άνοδο 0,98%, ενώ με κέρδη 1,34% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη FTSE MIB του Μιλάνου, είχε τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές κλείνοντας με κέρδη 1,65%. Ο επίσης πανευρωπαϊκός αλλά μικρότερος δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε κι αυτός με κέρδη, 1,44%.

Η είδηση ότι η Κίνα χαλαρώνει περαιτέρω τα lockdowns επανέφερε την αισιοδοξία.

Από την αρχή του έτους οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν δεχθεί πιέσεις από ένα μείγμα παραγόντων: τα σχέδια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική, τερματισμό των προγραμμάτων αγορών ομολόγων, αλλά και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, σε συνδυασμό με τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με στελέχη της Bank of America, η εβδομάδα μέχρι την 1η Ιουνίου ήταν η 16η συναπτή εβδομάδα που οι επενδυτές πουλούσαν μαζικά ευρωπαϊκές μετοχές, με τις εκροές από ευρωπαϊκούς τίτλους να ανέρχονται εκείνες τις ημέρες στα 4,2 δισ. ευρώ.

Τώρα το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται εκ των πραγμάτων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, οπότε αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων και να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ τον Ιούλιο. Παράλληλα, όμως, εκτιμάται πως θα επιβεβαιώσει τα σχέδιά της για ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, που θα στηρίξει τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή