Μειωμένες συντάξεις λόγω λαθών του ΕΦΚΑ – Συνταξιούχος δικαιώθηκε στα δικαστήρια

Μειωμένες συντάξεις λόγω λαθών του ΕΦΚΑ – Συνταξιούχος δικαιώθηκε στα δικαστήρια

Μεμονωμένες περιπτώσεις, υποστηρίζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ, για 600.000 κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά λάθη και παραλείψεις στον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων, το 2019, από τον ΕΦΚΑ εντοπίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), που με συνεχή εξώδικα προς τη διοίκηση του φορέα πετυχαίνει αυξήσεις στις συντάξεις ακόμη και της τάξης των 744,33 ευρώ. Το Δίκτυο Συνταξιούχων, τόσο για τους «λανθασμένους υπολογισμούς» όσο και για την «αδιαφάνεια ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και την ενημέρωση των δικαιούχων», ξεκίνησε εδώ και μήνες –και αναμένεται να συνεχίσει– να αποστέλλει σειρά εξώδικων δηλώσεων προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Η τελευταία υποστηρίζει ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν υπάρχουν μαζικά λάθη, σημειώνοντας ότι όπου εντοπίζεται το λάθος, υπάρχει και διόρθωση.

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου βέβαια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχει αποκαλύψει από το βήμα της Βουλής ότι ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που ασχολείται συγκεκριμένα με το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων. Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων κάνουν λόγο για περίπου 600.000 περιπτώσεις επανυπολογισμού στις οποίες υπάρχουν λάθη, με αποτέλεσμα να στερούνται οι συνταξιούχοι σημαντικά ποσά, τα οποία δικαιούνται βάσει των εισφορών που έχουν καταβάλει.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιπτώσεις όπου ο επανυπολογισμός έγινε με βάση τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά στοιχεία, τα οποία δεν περιελάμβαναν το σύνολο των στοιχείων που υπήρχαν στον φάκελο του ασφαλισμένου.

Το θέμα επανήλθε χθες στην επικαιρότητα, καθώς το ΕΝΔΙΣΥ παρουσίασε στοιχεία «για την πρώτη σύνταξη που διορθώθηκε επίσημα από τον e-ΕΦΚΑ, λόγω λάθους στον επανυπολογισμό». Μάλιστα, το αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτικό του προβλήματος, καθώς η συνταξιούχος έλαβε τελικά, μετά τη διόρθωση, μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη κατά 744,33 ευρώ. Στην τσέπη της το ποσό ήταν σημαντικά μικρότερο, μετά τους φόρους και τις κρατήσεις.

Πρόκειται για σύνταξη η οποία είχε συμπεριληφθεί στο εξώδικο, που το ΕΝΔΙΣΥ απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα. Πλέον, και σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά σημειώματα Μαΐου και Ιουνίου, που αναφέρονται στη συγκεκριμένη σύνταξη και στα οποία φαίνεται η συγκλονιστική διαφορά, αποκαλύπτονται τα εξής:

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16), η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 985 ευρώ, ενώ μετά το εξώδικο και αφού ο φορέας έλαβε υπόψη και την επιπλέον εισφορά που είχε καταβληθεί από την συνταξιούχο, όταν εργαζόταν (32% αντί 20%), αυξήθηκε στα 1.729,33 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 744,33 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση (ν. 4670/20) και τον επανυπολογισμό του 2019, η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 1.147,59 ευρώ, ενώ μετά την επανεξέταση αυξήθηκε στα 1.891,92 ευρώ. Αρα ενσωματώθηκε αύξηση επίσης 744,33 ευρώ.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά συνταξιούχο του ΕΟΤ, που είχε ασφάλιστρο 32% και η σύνταξη επανυπολογίστηκε αρχικά από τον ΕΦΚΑ, με 20% ασφάλιστρο. Το ίδιο έχει γίνει, σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, για το σύνολο των περιπτώσεων εργαζομένων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στα οποία υπήρχε υψηλότερο επασφάλιστρο. Αυτοί είναι συνταξιούχοι οι οποίοι προέρχονται από την πρώην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ. Επίσης είναι αρκετοί από τους πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ, του πρώην ΟΑΕΕ) και στον ΟΑΕΔ.

Με συνεχή εξώδικα προς τη διοίκηση του φορέα, το Δίκτυο Συνταξιούχων πετυχαίνει αυξήσεις στις συντάξεις ακόμη και της τάξης των 744,33 ευρώ.

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις που βάσει των όσων καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ έχουν κραυγαλέα λάθη στον υπολογισμό, με αποτέλεσμα να στερούν από τους συνταξιούχους σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους, είναι:

• Συνταξιούχοι στους οποίους δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα. Αφορά συνταξιούχους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που το επάγγελμά τους προέβλεπε την καταβολή του πρόσθετου ασφαλίστρου. Σε αρκετές περιπτώσεις επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις στα επίπεδα των 7.500 ενσήμων, ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν πάνω από 10.000 ένσημα, όλα βαρέα και υπερβαρέα.

• Αναπηρικές συντάξεις με βαρέα, οι οποίες υπολογίστηκαν μόνο με βάση την αναπηρία, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα βαρέα ένσημα.

• Συνταξιούχοι λόγω θανάτου, στους οποίους δεν έχει επανυπολογιστεί το αυξημένο ασφάλιστρο στη μεταβίβαση χηρείας.

Παράλληλα υπάρχουν και χιλιάδες περιπτώσεις συνταξιούχων πριν από το 2016, με παράλληλη ασφάλιση, για τους οποίους, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΕΝΔΙΣΥ, ενώ θα έπρεπε, δεν έχει γίνει ακόμη επανυπολογισμός.

Οπως επισημαίνουν στην «Κ» έγκριτοι νομικοί, η ύπαρξη λαθών αλλά και η έμμεση παραδοχή από την πλευρά του ΕΦΚΑ ότι υπάρχουν λάθη ανοίγουν «παράθυρο» για νέες δικαστικές διεκδικήσεις, αλλά και για πιθανό νέο γύρο αναδρομικών, καθώς πράγματι ο επανυπολογισμός του 2019 έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου Νίκο Χατζόπουλο, όλοι οι συνταξιούχοι που γνωρίζουν ότι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν ασφάλιστρο πάνω από 20% οφείλουν να σπεύσουν να ενημερωθούν για το λάθος που υφίστανται εδώ και μία τριετία και να διεκδικήσουν την αύξηση της σύνταξής τους. Βέβαια, ο κ. Χατζόπουλος επισημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οφείλει να παρέμβει και έστω και τώρα να δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να διορθώσουν τα λάθη.

Βέβαια, το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει εκτός από τις διορθώσεις στις συντάξεις να δοθούν και τα αναδρομικά του λανθασμένου επανυπολογισμού από 1/1/2019 έως και σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή