Αύξηση των εξαγωγών, μεγάλη διεύρυνση εμπορικού ελλείμματος

Αύξηση των εξαγωγών, μεγάλη διεύρυνση εμπορικού ελλείμματος

Σε ανοδική τροχιά διατηρήθηκαν και τον Απρίλιο οι ελληνικές εξαγωγές, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοδική τροχιά διατηρήθηκαν και τον Απρίλιο οι ελληνικές εξαγωγές, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον, απόρροια των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, των πληθωριστικών πιέσεων και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι εισαγωγές –λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών σε πετρελαιοειδή–, κάτι που οδήγησε σε σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Απρίλιο του 2022 κατά 28,5%, στα 4,10 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,7%, αύξηση δηλαδή πολύ χαμηλότερη. Από την άλλη, η αξία των εισαγωγών τον Απρίλιο του 2022 ήταν 6,85 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 36,2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση των εισαγωγών ήταν της τάξης του 23,2%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε τον Απρίλιο σε 2,74 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 49,5%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση ήταν 41,1%.

Σε επίπεδο τετραμήνου οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 45,6%, στα 27,02 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση ήταν 30,7%.

Οι εξαγωγές το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 αυξήθηκαν κατά 31,3%, στα 15,72 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση ήταν 21,2%.

Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε κατά το πρώτο τετράμηνο σε 11,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 71,6% σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2021.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) χαρακτηρίζει το εμπορικό έλλειμμα «ανοιχτή πληγή», με την πρόεδρό του Χριστίνα Σακελλαρίδη να επισημαίνει: «Παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της αύξησης του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους, της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και βεβαίως του πολέμου στην Ουκρανία με τις παρενέργειες που αυτός δημιουργεί, οι Ελληνες εξαγωγείς προχωρούν στις ανάλογες προσαρμογές στη στρατηγική ανάπτυξης στη διεθνή αγορά, όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Το περιβάλλον παραμένει ρευστό και εξαιρετικά αβέβαιο και για αυτό απαιτείται εγρήγορση. Πρέπει να τονιστεί όμως, ο καταιγισμός δράσεων και νέων καινοτόμων εργαλείων από την Πολιτεία για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Ετσι, παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ και τους επόμενους μήνες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣΕ, ισχυρή ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες και συγκεκριμένα: πετρελαιοειδή-καύσιμα (79,9%), βιομηχανικά (40,1%) και τρόφιμα και ζώα ζωντανά (14,9%). Στα χημικά παρατηρείται μείωση 7,5%.

Αύξηση επίσης εμφανίζουν οι εξαγωγές των κατηγοριών μηχανήματα (20,7%) και διάφορα βιομηχανικά (7%) τον Απρίλιο του 2022. Ακολουθούν οι χαμηλότερες σε αξία πρώτες ύλες με μείωση όμως κατά 8% και τα ποτά και καπνός επίσης με μείωση 4,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στα λάδια και στα εμπιστευτικά προϊόντα η αύξηση που καταγράφεται είναι μεν σημαντική (9,3% και 25% αντιστοίχως), η αξία τους όμως είναι χαμηλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή