Ακίνητα: Επιστροφή προστίμων για αδήλωτα τετραγωνικά

Ακίνητα: Επιστροφή προστίμων για αδήλωτα τετραγωνικά

Την επιστροφή χρηματικών ποσών που κατέβαλαν στους δήμους για αδήλωτα τετραγωνικά όσοι έκαναν δήλωση από την αρχή του χρόνου έως τις 23 Μαρτίου προβλέπει τροπολογία του υπ. Εσωτερικών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή των χρηματικών ποσών που κατέβαλαν οι πολίτες ως πρόστιμα που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών στα ακίνητα προβλέπεται σε διάταξη σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Οι πολίτες θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η παράταση για τη δήλωση των επιπλέον τετραγωνικών των ακινήτων που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου αφορά και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν από την αρχή του χρόνου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, δηλαδή την προηγούμενη ακριβώς ημερομηνία από τη δημοσίευση της σχετικής διάταξης. Ετσι, περισσότεροι θα μπορούν να ωφεληθούν από την ευνοϊκότερη διάταξη.

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η διόρθωση των στοιχείων.

Η ρύθμιση για τη διόρθωση των τετραγωνικών που αφορά τα τετραγωνικά των ακινήτων που έχουν δηλωθεί –και με βάση τα οποία υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη προς τους ΟΤΑ– παρέχει επίσης τη δυνατότητα καταβολής των τελών που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1ης Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία δήλωσης με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών γι’ αυτό το διάστημα. Στο νομοσχέδιο, το οποίο θα βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση έως τις 21 Ιουνίου, περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία. Προβλέπεται ότι ο εφοδιασμός των διπλωματικών αρχών (πρεσβειών, προξενείων) με ψηφοδέλτια, έτσι ώστε οι Ελληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη των κομμάτων και όχι του υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, με άλλη διάταξη καταργείται η δυνατότητα πρότασης από την πλευρά των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων θεμάτων προς συζήτηση με τη μορφή του κατεπείγοντος και ψηφοφορία, τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων που πρόκειται να τεθούν στο δημοτικό συμβούλιο. Προβλέπεται ακόμα ότι το σύνολο των αρμοδιοτήτων των ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) ασκείται μόνο από έναν φορέα, οπότε και καταργείται η δυνατότητα σύστασης περισσότερων –του ενός– φορέων σε κάθε περιφέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή