Ευρωζώνη: Πετρέλαιο, πρώτες ύλες πυροδοτούν τον πληθωρισμό

Ευρωζώνη: Πετρέλαιο, πρώτες ύλες πυροδοτούν τον πληθωρισμό

Εκτιμάται ότι ο τιμάριθμος στην Ευρωζώνη θα φθάσει το 8,5% τον Σεπτέμβριο πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τους επόμενους 12 μήνες, για δύο λόγους. Πρώτον, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, βασίσαμε τις εκτιμήσεις μας στην υπόθεση πως οι τιμές του πετρελαίου θα έφτασαν τα 120 δολ. το βαρέλι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, πριν υποχωρήσουν στα 90 δολ. το βαρέλι έως τις αρχές του 2023. Kαθώς λοιπόν οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σε γενικές γραμμές κάτω από 120 δολ. το βαρέλι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τώρα διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαμε υπολογίσει για τον μήνα Ιούνιο.

Δεύτερον, σε πολλές συζητήσεις που είχαμε με τις επιχειρήσεις, αυτές μας έδωσαν να καταλάβουμε πως θα μετακυλίσουν στους καταναλωτές ακόμη μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, των λιπασμάτων, των πρώτων υλών αλλά και του μεταφορικού κόστους, από αυτό που προέβλεπαν. Παρά τα σημάδια πως η άνοδος των τιμών στα πρώτα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας έχει φτάσει στην κορύφωσή της, οι επιχειρήσεις εκτιμούν πως θα αυξήσουν τις τιμές περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είχαμε υπολογίσει μέχρι τώρα. Γενικά, προβλέπουμε πως ο πληθωρισμός θα φτάσει περίπου στο 8,5% αντί για 8% τον Σεπτέμβριο και θα υποχωρήσει από εκεί και έπειτα σταδιακά. Αυτές οι αλλαγές αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον ετήσιο πληθωρισμό που είχαμε κάνει στα τέλη Μαΐου από 7% σε 7,3% για το 2022 και από 2,7% στο 3,2% το 2023. Το 2024, προβλέπουμε πως ο πληθωρισμός στην περιοχή της Ευρωζώνης θα παραμείνει στο 2,3%. Βεβαίως, κάποια στοιχεία παραμένουν θετικά.

Η απασχόληση έχει αρχίσει να αυξάνεται γρήγορα, ενώ οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις έχουν τη διάθεση να αυξήσουν τις επενδύσεις. Επίσης, η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα ενισχύει τις ελπίδες πως οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα είναι λιγότερο σοβαρές από το καλοκαίρι και μετά. Ωστόσο, μία πιθανή μείωση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης θα διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης σε χαμηλά επίπεδα. Σε συνέχεια των αναθεωρημένων προς τα πάνω εκτιμήσεών μας για τον πληθωρισμό, χαμηλώνουμε τις προβλέψεις μας για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη από 2,7% σε 2,5% το 2022 και από 2,6% σε 2,1% το 2023, διατηρώντας σταθερή την πρόβλεψή μας για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2024. Να σημειωθεί ότι η άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,4% σε μηνιαία βάση που προβλέψαμε για το τρίτο τρίμηνο του 2022 έπειτα από μία πιθανή στασιμότητα το δεύτερο τρίμηνο, αντανακλά περισσότερο την άποψή μας ότι θα σημειωθεί μια καλή τουριστική σεζόν ύστερα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας, παρά κάποια σημαντική αύξηση εκτός του συγκεκριμένου κλάδου.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκείναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή