Οι ξενοδόχοι ζητούν προσλήψεις δασκάλων και συνταξιούχων

Οι ξενοδόχοι ζητούν προσλήψεις δασκάλων και συνταξιούχων

Σε νούμερο ένα πρόβλημα για ολοένα και περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις εξελίσσεται η αδυναμία εξεύρεσης εργαζομένων για να καλύψουν τις προβλεπόμενες θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία και στις άλλες μονάδες φιλοξενίας.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νούμερο ένα πρόβλημα για ολοένα και περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις εξελίσσεται η αδυναμία εξεύρεσης εργαζομένων για να καλύψουν τις προβλεπόμενες θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία και στις άλλες μονάδες φιλοξενίας. Θέμα γνωστό από την πανδημία, οπότε ο τουρισμός και η εστίαση γνώρισαν μαζική έξοδο εργαζομένων λόγω των lockdowns, οι οποίοι στράφηκαν είτε στο λιανεμπόριο είτε στις ταχυμεταφορές αλλά και σε άλλες ειδικότητες.

Ωστόσο, την τρέχουσα περίοδο η έλλειψη εργαζομένων φέρεται να απειλεί ακόμα κι αυτή την ίδια την εύρυθμη λειτουργία κάποιων μονάδων, ειδικά των μικρότερων καταλυμάτων. Μάλιστα χθες η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τους ζητεί να επιτραπεί σε συνταξιούχους και δημοσίους εκπαιδευτικούς να απασχοληθούν κατά τους θερινούς μήνες στον τουρισμό, χωρίς να υποστούν τις σχετικές συνέπειες οι οποίες προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο που διέπει τις συντάξεις αλλά και την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η ΣΕΤΚΕ αναφέρει πως παρότι έχουν γίνει προσπάθειες για την εξεύρεση εργαζομένων στον τουρισμό και έχουν δοθεί κίνητρα, όπως ενδεικτικά με την υπογραφή από αυτόν τον φορέα συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία προβλέπει αύξηση στους μισθούς 3% για τη φετινή χρονιά και επιπλέον 4% για το επόμενο έτος, «αυτά δεν έχουν αποδώσει και το εν λόγω πρόβλημα παραμένει δυσεπίλυτο». Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΣΕΤΚΕ υφίσταται «έντονο ενδιαφέρον για εργασία τόσο από συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν την ικανότητα (σωματική και πνευματική) να εργασθούν, όσο και από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είτε δεν εργάζονται τους θερινούς μήνες είτε επιθυμούν να έχουν παράλληλη απασχόληση».

Οι επιχειρηματίες προτείνουν στο υπουργείο Εργασίας να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και να δοθούν κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων εργασίας.

Προτείνεται έτσι στο υπουργείο Εργασίας να δώσει «κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων εργασίας από τις ανωτέρω αναφερόμενες κοινωνικές ομάδες τουλάχιστον για τη φετινή τουριστική περίοδο με άμεση νομοθετική παρέμβαση και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση». Συγκεκριμένα προτείνεται όσον αφορά τους συνταξιούχους να μην υπάρξει 30% περικοπή στη σύνταξή τους για τους μήνες που θα εργαστούν στον τομέα του τουρισμού, και όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς να δύνανται να παρέχουν παράλληλη εργασία ανεξαρτήτως των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας και των συμβάσεών τους.

Το πρόβλημα στον τουρισμό έχει μετρηθεί από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Συγκεκριμένα, σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2022 αποκαλύπτει πως στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανέρχεται σε 22% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκαν. Το ποσοστό είναι παρόμοιο σε όλα τα τμήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων και κυμαίνεται από 21% έως 24%.

Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν, σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχούν στις ειδικότητες καμαριέρα, receptionist, σερβιτόρος, βοηθός σερβιτόρου, λαντζέρης, barista και τεχνική υποστήριξη / συντήρηση. Η έλλειψη προσωπικού στην αιχμή της σεζόν υπήρχε και σε προηγούμενες χρονιές, ειδικά σε πολλά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά οξύνθηκε. «Η συνολική αντιμετώπισή του καθώς και η ανάδειξη των δυνατοτήτων απασχόλησης στον τομέα αποτελούν πρώτης προτεραιότητας θέματα για τον ελληνικό τουρισμό, προκειμένου να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλοξενίας, το ισχυρότερο, ίσως, σημείο υπεροχής του σε σχέση με τον ανταγωνισμό», προειδοποιεί το ΙΝΣΕΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή