Εθνική: ανεβάζει στο 4% τον πήχυ της ανάπτυξης φέτος

Εθνική: ανεβάζει στο 4% τον πήχυ της ανάπτυξης φέτος

Σε αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 4%, έναντι προηγούμενης για 3%, προχώρησε η Εθνική Τράπεζα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 4%, έναντι προηγούμενης για 3%, προχώρησε η Εθνική Τράπεζα χθες, μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση του ΑΕΠ του α΄ τριμήνου κατά 7% σε ετήσια βάση.

Πρωταγωνιστής, σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας), μετά τη δυναμική εγχώρια ζήτηση το α΄ τρίμηνο, θα είναι ο τουρισμός το β΄ τρίμηνο. Μάλιστα, για το β΄ τρίμηνο εκτιμά ανάπτυξη περίπου 5%.

«Η ισχυρότερη από την αρχικά εκτιμώμενη αναπτυξιακή επίδοση κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τις ενθαρρυντικές τάσεις στους επιχειρηματικούς δείκτες υψηλής συχνότητας και τον τουρισμό το β΄ τρίμηνο, αποτυπώνει μια ανθεκτική ανοδική τάση στη δραστηριότητα», αναφέρει η ανάλυση. «Βάσει των πρώιμων διαθέσιμων πληροφοριών από οικονομικούς δείκτες, δημοσιονομικά στοιχεία και δείκτες κινητικότητας για το β΄ τρίμηνο και παρά την κλιμακούμενη πίεση από τον πληθωρισμό, ο δείκτης της ΕΤΕ για εκτίμηση του ΑΕΠ σε υψηλή συχνότητα προμηνύει ετήσια μεγέθυνση πλησίον του 5% το β΄ τρίμηνο, οδηγώντας σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την αύξηση του ΑΕΠ στο 4% στο σύνολο του 2022, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 3%».

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, η μελέτη επισημαίνει ότι η οικονομία εμφανίζει αντοχές στην πρώτη φάση κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων και παρά την έξαρση της αβεβαιότητας, στα τέλη του α΄ τριμήνου.

Πρωταγωνιστής, μετά τη δυναμική εγχώρια ζήτηση το α΄ τρίμηνο, θα είναι ο τουρισμός το β΄ τρίμηνο.

Σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις του α΄ τριμήνου, σύμφωνα με την τράπεζα, έπαιξαν η άρση των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, η περαιτέρω ενεργοποίηση τμήματος της ζήτησης που είχε ανασταλεί την προηγούμενη διετία, όπως φαίνεται και από τη μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 0,3 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο, καθώς και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το α΄ τρίμηνο. Σημαντική ήταν επίσης η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, που συνέτεινε στην ανθεκτικότητα της ζήτησης.

Η ιδιωτική κατανάλωση είχε την πιο σημαντική συνεισφορά, καθώς αυξήθηκε κατά 11,6% σε ετήσια βάση, προσθέτοντας σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ. Το ποσοστό των επενδύσεων στο ΑΕΠ αυξήθηκε σχεδόν σε υψηλό 11 ετών, αλλά παραμένει αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση, κινούμενο 9,3% υψηλότερα από το προ πανδημίας επίπεδό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή