Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Νέες προθεσμίες προβλέπονται για την υπαγωγή στο εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης για τους επαναπατριζόμενους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες («brain gain»)

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες προθεσμίες προβλέπονται για την υπαγωγή στο εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης για τους επαναπατριζόμενους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες («brain gain»). Ειδικότερα, η επίμαχη διάταξη τροποποιήθηκε πρόσφατα, με αποτέλεσμα η υποβολή αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς να είναι δυνατή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ανάληψης υπηρεσίας στη χώρα, εφόσον αυτή συνέβη πριν από τις 2 Ιουλίου του ίδιου έτους. Διαφορετικά, ο φορολογούμενος ο οποίος έρχεται στη χώρα μετά την ημερομηνία αυτή, μπορεί να υπαχθεί κανονικά στο καθεστώς από το επόμενο έτος και έπειτα, υποβάλλοντας αίτηση μέχρι το τέλος του έτους αυτού. Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς αυτό αποτελεί φορολογικό κίνητρο που αφορά αλλοδαπούς ή ημεδαπούς οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και αναλαμβάνουν νέα θέση εργασίας, εφόσον προηγουμένως ήταν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού τα τελευταία πέντε από έξι έτη. Εφόσον το αίτημά τους γίνει δεκτό, τα πρόσωπα αυτά φορολογούνται μόνο για το ήμισυ του ύψους του εισοδήματός τους για έως και επτά έτη. Διευκρινίζεται ότι νέα θέση εργασίας υφίσταται σε περίπτωση αύξησης (σε απόλυτους αριθμούς) του αριθμού των απασχολουμένων, ενώ αύξηση των θέσεων εργασίας επέρχεται και στις περιπτώσεις απόσπασης ή δανεισμού εργαζομένου από αλλοδαπή επιχείρηση σε ελληνική. Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται και τα γραφεία του α.ν. 89/1967, στα οποία μπορούν να απασχολούνται τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας προκειμένου να υπαχθούν στο εν λόγω καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης.

Το τεκμήριο της εξόφλησης δανείου βαρύνει τον εγγυητή, στην περίπτωση που αυτός καταβάλλει πραγματικά τα ποσά των δόσεων. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΔ έκρινε ότι εσφαλμένα η φορολογική διοίκηση εκκαθάρισε τη φορολογική δήλωση φυσικού προσώπου που έλαβε δάνειο, συμπεριλαμβάνοντας το ποσό που καταβλήθηκε από τον εγγυητή του δανείου για την πρόωρη εξόφλησή του. Το ποσό αυτό θεωρήθηκε πως συνιστά για το φυσικό πρόσωπο – οφειλέτη δαπάνη για απόσβεση δανείων. Ωστόσο, η ΔΕΔ έκρινε πως το τεκμήριο αυτό βαρύνει τον εγγυητή, δηλαδή αυτόν που πραγματικά κατέβαλε το συγκεκριμένο ποσό. Η βασική αρχή για τον χειρισμό όλων αυτών των περιπτώσεων είναι ότι το τεκμήριο της απόσβεσης των δανείων κρίνεται κατά περίπτωση, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το ποιος πραγματικά καταβάλλει τα ποσά, για ποιον λόγο και ποιο ακριβώς είναι το ύψος αυτών. Επισημαίνεται πως δεν επηρεάζει το παρόν αν ο εγγυητής είναι ο γονέας, το τέκνο, συγγενικό πρόσωπο ή κάποιος τρίτος (ΔΕΔ Θ 139/2022).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή