Μελίνα Τραυλού: Πηγή γεωπολιτικής ισχύος για την Ευρώπη η ελληνική ναυτιλία

Μελίνα Τραυλού: Πηγή γεωπολιτικής ισχύος για την Ευρώπη η ελληνική ναυτιλία

Αναφορικά με την υπόθεση της κράτησης των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν, μίλησε για παράνομη ενέργεια που βρίσκεται στα όρια της πειρατείας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενίσχυση της αναγνώρισης της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας σε διεθνές και ακόμα περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μία κρίσιμη περίοδο που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις, προσδιόρισε ως δύο από τις κορυφαίες προτεραιότητες της θητείας της η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.

Ως προτεραιότητα χαρακτήρισε και την προάσπιση των συμφερόντων της ελληνόκτητης ναυτιλίας ως γεωπολιτικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Καθημερινής» στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο κλείσιμο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια».

Αναφορικά με την υπόθεση της κράτησης των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν, μίλησε για παράνομη ενέργεια που βρίσκεται στα όρια της πειρατείας και μάλιστα από ένα κράτος, προσθέτοντας όμως πως γίνονται οι κατάλληλες κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο και αισιοδοξεί πως αυτές θα καταλήξουν στην απελευθέρωση των πλοίων αλλά και την μη επανάληψη τέτοιων συμβάντων στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που αφορά το θεσμικό πλαίσιο το οποίο εφαρμόζει η Ελλάδα για την εμπορική ναυτιλία και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για αυτό, ξεκαθάρισε πως ουδέποτε η ευρωπαϊκή επιτροπή ξεκίνησε οιαδήποτε έρευνα. Προσέθεσε πως απλώς έγιναν από πλευράς επιτροπής διευκρινιστικές ερωτήσεις και θύμισε πως η ελληνική ναυτιλία έχει υπογράψει συνυποσχετικό με την ελληνική κυβέρνηση που έχει ψηφιστεί και έχει γίνει νόμος του κράτους, με βάση το οποίο καταβάλλεται επιπλέον οικονομική εισφορά στα δημόσια ταμεία.

Τόνισε επίσης πως η ελληνική ναυτιλία, ούσα η μεγαλύτερη διεθνώς, πρωταγωνιστεί και στη μετάβαση σε μια βιώσιμη ποντοπόρο και είναι έτοιμη να επενδύσει σε αυτήν με ρεαλισμό όταν προκύψουν οι κατάλληλες τεχνολογικές λύσεις.

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως περιφερειακές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα αυτές που δρομολογεί η Ευρώπη για τους ρύπους, δεν βοηθούν την παγκόσμια ναυτιλία, αντιθέτως πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της ίδιας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Έκανε λόγο επίσης για προχωρημένες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων Ελλήνων στα ναυτικά επαγγέλματα αλλά και για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε συνεργασία με το υπουργείο ναυτιλίας και παιδείας.

Αναφερόμενη στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία ξεκαθάρισε πως επί του παρόντος η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, πετρελαιοειδών και εμπορευμάτων δεν περιλαμβάνεται στις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο δεν κάνουν απολύτως τίποτα παράνομο. Η δήλωση έρχεται σε συνέχεια δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου που αναφέρονται σε τέτοιες μεταφορές από ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή