Έκδοση συντάξεων μόνο με τα διαθέσιμα δημόσια έγγραφα

Έκδοση συντάξεων μόνο με τα διαθέσιμα δημόσια έγγραφα

Για ασφαλιστικό χρόνο, θεμελίωση δικαιώματος, οφειλές εισφορών, ασφαλιστέα ιδιότητα ή προσωπική κατάσταση του αιτούντος.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Aκόμη πιο «ευέλικτο» γίνεται το πλαίσιο έκδοσης των fast track συντάξεων και των «συντάξεων εμπιστοσύνης», καθώς το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να παρακαμφθούν επιμέρους εμπόδια και να επιτευχθεί η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης έως το τέλος Αυγούστου, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ να εκδίδουν συντάξεις με ό,τι στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα σε δημόσια έγγραφα. Ετσι, οι φάκελοι θα εξετάζονται με ό,τι στοιχεία υπάρχουν, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό χρόνο, αλλά και κάθε στοιχείο για τη θεμελίωση του δικαιώματος, όπως οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, η ασφαλιστέα ιδιότητα ή η προσωπική κατάσταση του αιτούντος.

Αν και η διαδικασία έχει προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, οι οποίοι σε επίπεδο περιφερειακών υπηρεσιών έχουν αποστείλει σειρά με ερωτήματα προς την κεντρική υπηρεσία του φορέα, καθώς επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει έτοιμο το απαραίτητο λογισμικό, ενώ απαιτούνται και μια σειρά από εγκύκλιοι, στο υπουργείο Εργασίας σπεύδουν να διευκολύνουν τη γρήγορη έκδοση των συντάξεων, έστω κι αν στη συνέχεια απαιτηθεί έλεγχος και διόρθωση των πιθανών λαθών. Ετσι, ενώ η αρχική διάταξη περιόριζε τις fast track διαδικασίες στην αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης, πλέον θα χρησιμοποιείται «κάθε διαθέσιμο δημόσιο έγγραφο» ώστε να αναγνωρίζεται κάθε στοιχείο που επηρεάζει τη θεμελίωση ή την έκταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, όπως η προσωπική κατάσταση του αιτούντος, ο χρόνος ασφάλισής του, η ασφαλιστέα ιδιότητα και ο χρόνος αυτής, καθώς και η καταβολή ή οφειλή ασφαλιστικών εισφορών.

Να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Συνταξιούχων καταγγέλλει ότι, όπως προκύπτει από δημόσιο έγγραφο του ΕΦΚΑ, ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί σημαντικές παράμετροι στη διαδικασία, όπως για παράδειγμα τι ισχύει με τις τροποποιητικές αποφάσεις, κυρίως δε με τις περιπτώσεις μη μισθωτών με οφειλές που ξεπερνούν τις 20.000 και κατά συνέπεια απαιτείται πληρωμή του υπερβάλλοντος ποσού, ώστε να ξεκινήσει να μετράει ο χρόνος επεξεργασίας και απονομής της σύνταξης. Προβλήματα διαπιστώνονται επίσης στις περιπτώσεις βαρέων και ανθυγιεινών, όσο και στη διαδικασία αναγνώρισης πλασματικών ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT