Γερμανικό «ναι» σε έξοδο της Ελλάδας από σκληρή εποπτεία

Γερμανικό «ναι» σε έξοδο της Ελλάδας από σκληρή εποπτεία

Το πρώτο, γερμανικό, «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο άναψε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο, γερμανικό, «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο άναψε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Χρήστο Σταϊκούρα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Πήρε δύσκολες αποφάσεις και εφάρμοσε δύσκολα μέτρα», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος μίλησε για «εντυπωσιακά στοιχεία».

«Στηρίζουμε τη μετάβαση από την ενισχυμένη εποπτεία στην κανονική εποπτεία. Θεωρώ πως αυτό σηματοδοτεί μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα», πρόσθεσε, ενόψει της σχετικής συζήτησης αυτή την εβδομάδα στο Eurogroup.

Παρότι, όμως, το πνεύμα του κ. Λίντνερ, που προέρχεται από το κόμμα των Φιλελευθέρων, δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε –του τελευταίου Γερμανού υπουργού που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το δύσκολο 2013, με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα–, σε κάποια θέματα η Γερμανία διατηρεί τις δικές της ανησυχίες και επιφυλάξεις. Ετσι, για τον πληθωρισμό ο κ. Λίντνερ έδειξε μεν ευαισθησία, λέγοντας ότι «δεν είναι στατιστικό μέγεθος, τον καταλαβαίνει ο κόσμος όταν ανοίγει το ψυγείο», αλλά κατέστησε σαφές ότι η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι εθνική. Επομένως, εμμέσως απέρριψε την ελληνική πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή δράση προκειμένου να τιθασευθεί η τιμή του φυσικού αερίου. Μόνο μεσομακροπρόθεσμα, είπε, συζητάμε μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η αλλαγή του μείγματος των ενεργειακών πόρων, με τη χρήση και κοινοτικών κονδυλίων.

Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια, σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Επίσης, στο δημοσιονομικό μέτωπο η Γερμανία βλέπει επιστροφή σε ουδέτερη πολιτική και δημοσιονομική σύνεση. Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά μόνο στον βαθμό που αυτή χρηματοδοτείται από πλεονάζοντα δημοσιονομικό χώρο και δεν απειλείται η δημοσιονομική ευστάθεια.

Αλλωστε, πρόσθεσε, το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας απαιτεί συνετή δημοσιονομική πολιτική. Πάντως, υποστήριξε ότι το χρέος είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Επίσης, ο κ. Λίντνερ τόνισε ότι παρά την πρόοδο πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη χώρα.

«Η νέα κρίση πλήττει, αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία από τους στόχους που έχουμε θέσει», δήλωσε απ’ την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιστρέφει στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά το κοινωνικό μέρισμα από την καλή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, διατηρώντας παράλληλα την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία και δυναμική μείωσης του δημοσίου χρέους.

Το πλαίσιο αυτό που έθεσαν οι δύο υπουργοί, δηλαδή στοχευμένες παροχές αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο πακέτο της κυβέρνησης, που αναμένεται στα τέλη του μηνός και θα αφορά κυρίως τη συνέχιση της στήριξης για την αγορά βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού Μαΐου που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να είναι υποβοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε εξάλλου και στην προκλητική στάση της Τουρκίας. «Είναι ανάγκη για κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των τάσεων αναθεωρητισμού. Σημειώνω την απαράδεκτη, αυθαίρετη και προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, που αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή