Ο πληθωρισμός πιέζει την αγορά τεχνολογίας

Ο πληθωρισμός πιέζει την αγορά τεχνολογίας

Επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας αρχίζει να έχει ο υψηλός πληθωρισμός, που σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζουν δυσμενώς τον κλάδο.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας αρχίζει να έχει ο υψηλός πληθωρισμός, που σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζουν δυσμενώς τον κλάδο. Παρά το δυσμενές κλίμα, η αγορά ΤΠΕ στην Ευρώπη αναμένεται να διευρυνθεί το 2022, με την αξία της να αυξάνεται κατά 3,5% και να ξεπερνάει το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ. Αν και η αγορά θα διατηρήσει φέτος θετικό πρόσημο, η ανάπτυξη υπολείπεται κατά πολύ της αντίστοιχης που είχε επιτευχθεί το 2021, όταν η αξία της αγοράς τεχνολογίας ενισχύθηκε με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό, 6,9%. Σύμφωνα με το νέο «Worldwide Black Book: Live Edition» της International Data Corporation (IDC) που επικαλείται ο ΣΕΠΕ, το μεγαλύτερο «βαρίδι» για τον κλάδο κατά το τρέχον έτος θα είναι η κατηγορία των συσκευών, για την οποία αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων. Ενώ η συνολική ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ θα αναπτυχθεί, η κακή απόδοση στις πωλήσεις συσκευών θα συγκρατήσει τον κλάδο από μια πιο δυναμική ανάπτυξη. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και τιμών ενέργειας, καθώς και το αυξανόμενο κόστος ζωής, θα οδηγήσουν σε μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablet από πλευράς καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή, άλλα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με τα lockdowns στην Κίνα, καθώς και το υψηλό κόστος μεταφοράς, επίσης περιορίζουν την ανάπτυξη στην αγορά των συσκευών και στη συνολική αγορά ΤΠΕ, τουλάχιστον για φέτος. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία επίσης προκαλεί ελλείψεις και επηρεάζει τα προϊόντα στην κατηγορία των συσκευών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πωλήσεις συσκευών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) αναμένεται να μειωθούν με διψήφιο ποσοστό φέτος. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, οι καταναλωτές δαπανούσαν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα σε συσκευές. Την περίοδο μετά την πανδημία, ωστόσο, παράγοντες όπως ο πληθωρισμός και η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης επηρεάζουν δυσμενώς την αγορά των συσκευών», αναφέρει η IDC.

Αναμένεται ανάπτυξη του κλάδου στην Ευρώπη κατά 3,5% το 2022, «βαρίδι» οι πωλήσεις συσκευών.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες κατηγορίες της αγοράς ΤΠΕ, το λογισμικό θα είναι και φέτος ένας από τους πιο ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης του κλάδου. Ειδικότερα, παρά τις αναμενόμενες αρνητικές τάσεις στις αγορές λογισμικού τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, οι συνολικές δαπάνες για λογισμικό στην Ευρώπη θα παραμείνουν σχετικά σταθερές τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση για πλατφόρμες και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται επίσης να αυξηθεί ως μέρος των πρωτοβουλιών ψηφιακού μετασχηματισμού.

Επιπροσθέτως, η σημασία των λύσεων ασφαλείας θα συνεχίσει να αυξάνεται, μαζί με την αυτοματοποίηση ρομποτικών διαδικασιών, τη διαχείριση διαδικασιών συμβάντων και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυξημένη, στο μεταξύ, θα παραμείνει και η ζήτηση υποδομών και υπηρεσιών cloud, καθώς προχωράει η διαδικασία μετάβασης στο cloud. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ακόμη και η αγορά της Ρωσίας θα κινηθεί ανοδικά σε αυτόν τον τομέα. Η ισχυρή ανάπτυξη στη Ρωσία θα υποστηριχθεί από τοπικούς παρόχους υπηρεσιών, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν πρόκληση λόγω έλλειψης υποδομής και επαρκών διακομιστών για τον εξοπλισμό των κέντρων δεδομένων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή