Οι κεντρικές τράπεζες υποτίμησαν τον πληθωρισμό

Οι κεντρικές τράπεζες υποτίμησαν τον πληθωρισμό

Η καθυστέρηση με την οποία αντέδρασαν στην αύξηση των τιμών έπληξε καίρια την αξιοπιστία τους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και όταν αναγνώρισαν ότι έπεσαν έξω πέρυσι στις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες εξακολούθησαν να δίνουν εσφαλμένα μηνύματα θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές και υπονομεύοντας την ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας.

Τώρα που σπεύδουν άρον άρον να επανορθώσουν τα πρόσφατα σφάλματα, οι επενδυτές διαβλέπουν τον κίνδυνο ύφεσης όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες με τους ισχυρούς κραδασμούς στις αγορές. «Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μέγα δίλημμα», υπογραμμίζει η Σαγιούρι Σιράι, πρώην στέλεχος της τράπεζας της Ιαπωνίας που τονίζει πως «για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια αρκετά ώστε να συμπιέσουν τον πληθωρισμό, αλλά αυτό μπορεί να επιφέρει περαιτέρω επιβράδυνση της ανάκαμψης».

Η καθυστέρηση με την οποία αντέδρασαν στην αύξηση των τιμών έπληξε καίρια την αξιοπιστία τους.

Δεν μπορούμε να προσάψουμε στη Fed, την ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες ότι δεν προέβλεψαν τις πληθωριστικές πιέσεις που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή η διάρκεια του εμφράγματος στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι επικριτές τους επισημαίνουν, όμως, ότι οι κεντρικές τράπεζες συνέδραμαν στη σημερινή προβληματική κατάσταση καθώς εξακολούθησαν να διο-γκώνουν τους ισολογισμούς τους το 2021 και να διατηρούν τα επιτόκιά τους σε αρνητικό πρόσημο ακόμη κι όταν εκτοξευόταν ο πληθωρισμός και οι οικονομίες ανέκαμπταν από τα βάθη της πανδημίας. «Αυτό πιστεύω πως καταφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών όταν οι επενδυτές συνειδητοποιούν πως ο τρέχων πληθωρισμός είναι προϊόν ανθρώπινο και οι κεντρικές τράπεζες έχουν παίξει καίριο ρόλο», τονίζει ο Στίβεν Γεν, επικεφαλής της Eurizon SLJ Capital, που είναι ταυτοχρόνως συμβουλευτική εταιρεία και hedge fund. Ο επικεφαλής της Fed Ζερόμ Πάουελ χρειάστηκε να φθάσει ο Νοέμβριος για να «αποσύρει» τον χαρακτηρισμό «μεταβατικός» για τον πληθωρισμό και μόλις τον περασμένο μήνα παραδέχθηκε πως «εκ των υστέρων βλέπουμε ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να είχαμε αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια».

Και η κ. Λαγκάρντ μαζί με τους συνεργάτες της οδεύουν προς μια αύξηση επιτοκίων 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο. Ολα αυτά ενώ μόλις τον Δεκέμβριο η κ. Λαγκάρντ δήλωνε πως είναι απίθανο να σημειωθεί στροφή σε περιοριστική πολιτική μέσα στο έτος. Την περασμένη εβδομάδα η κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως «όλοι οι διεθνείς θεσμοί, όλοι οι φημισμένοι οικονομολόγοι που δημοσιεύουν τις εκτιμήσεις τους, όλοι έκαναν το ίδιο λάθος». Και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας Φίλιπ Λόου παραδέχθηκε τον περασμένο μήνα ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση επειδή αποδείχθηκε τόσο άστοχο το μήνυμα που προσφάτως είχε στείλει στις αγορές ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέχρι το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή