ΣΕΒ: Επιχειρήσεις και κράτος πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη τόλμη

ΣΕΒ: Επιχειρήσεις και κράτος πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη τόλμη

Να αναμετρηθούμε με διαχρονικούς «δαίμονες», τόνισε ο Δημ. Παπαλεξόπουλος

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη τόλμη από το κράτος στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και μεγαλύτερη τόλμη από τις επιχειρήσεις στον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό τους ζήτησε ο επανεκλεγείς για δεύτερη διετία πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας χθες στην ανοικτή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέδειξε στην εισαγωγική ομιλία του την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της χώρας ως το σημαντικότερο εργαλείο για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Σήμερα καλούμαστε να αναμετρηθούμε με πιο δύσκολους, διαχρονικούς “δαίμονες”, γι’ αυτό και οφείλουμε να συνεχίσουμε στην πορεία οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική ευκαιρία που έχουμε τα επόμενα χρόνια, βάζοντας τον πήχυ πιο ψηλά, κράτος και επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι σήμερα το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η έλλειψη επενδυτικών σχεδίων. «Η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και για εγχώριους αλλά και για ξένους επενδυτές. Ο κίνδυνος σήμερα αφορά τη δυνατότητά μας να υλοποιήσουμε με ταχύτητα που έχει επενδυτικό νόημα ό,τι σχεδιάζεται, λόγω του πλαισίου της λειτουργίας της χώρας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουμε πίσω στην πορεία ολοκλήρωσης όλων των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων», είπε. Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απαρίθμησε τους τομείς που θα πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια, ιεραρχώντας κατά προτεραιότητα τις εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες, όπως είπε, μειώνουν τόσο το εισόδημα των εργαζομένων όσο και την ανταγωνιστικότητα των οργανωμένων επιχειρήσεων, και τη βελτίωση της ποιότητας της νομοθέτησης και επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης. Εμφατικά αναφέρθηκε στο θέμα της αδειοδότησης, φέρνοντας τον κλάδο των ΑΠΕ ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα καθυστερήσεων με αναφορά σε εταιρεία-μέλος του ΣΕΒ που αναμένει 22 χρόνια για να πάρει άδεια, την οποία όμως δεν κατονόμασε. Ο κ. Παπαλεξόπουλος επεσήμανε την ευκαιρία αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ χαρακτήρισε «κρίσιμη και επείγουσα εκκρεμότητα» τις παρεμβάσεις και τις επενδύσεις που χρειάζονται ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η αγορά ενέργειας. «Πλην απροόπτου, η Ευρώπη θα έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο κόστος ενέργειας τουλάχιστον για 5-6 χρόνια, μαζί και η Ελλάδα. Η πράσινη μετάβαση επίσης θα προσθέτει πολυπλοκότητα και κόστος για αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης αυτής μεταβατικής περιόδου –τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος– εγείρονται πολλά ερωτήματα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Κατ’ ελάχιστον πρέπει να φροντίσουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μην είναι σε μειονεκτική θέση απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης χαρακτήρισε, αντίστοιχα, σημαντική ευρωπαϊκή και συνάμα ελληνική πρόκληση τη νομοθέτηση κανόνων που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα.

Η μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις είναι ο εκσυγχρονισμός τους και για το κράτος οι μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Αναφερόμενος στο σημερινό περιβάλλον των μεγάλων αβεβαιοτήτων και προκλήσεων, ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί «η αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων» και τόνισε ότι «η έμφαση στο πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε την πίτα μπορεί να τονώσει την πληγωμένη μας συλλογική αυτοπεποίθηση, να μας δώσει νέα πνοή, να μας βοηθήσει να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο μέλλον». Γι’ αυτό, όπως τόνισε, στον ΣΕΒ «πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη ταυτόχρονης υλοποίησης μιας ουσιαστικής μεταρρυθμιστικής και αναπτυξιακής ατζέντας».

Ψηλά τον πήχυ έβαλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και για τις επιχειρήσεις. Παρατήρησε ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν επενδύουν όσο χρειάζεται στην καινοτομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μόνο ένα ποσοστό 10% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα κάνουν χρήση τεχνητής νοημοσύνης έναντι 40% των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο, έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν και ως προς την εταιρική διακυβέρνηση αλλά και ως προς την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας, στην ισότητα και στην αξιοποίηση των ηγετικών χαρακτηριστικών των γυναικών. «Ζητάμε από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούμε από τους εαυτούς μας μεγαλύτερη τόλμη στον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή