Συμφωνία Ε.Ε., Ισραήλ και Αιγύπτου για αέριο με φορτία LNG

Συμφωνία Ε.Ε., Ισραήλ και Αιγύπτου για αέριο με φορτία LNG

Η Ευρώπη διευρύνει τη συνεργασία με εναλλακτικούς προμηθευτές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν χθες μνημόνιο συνεργασίας με την Ε.Ε. για την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Πρόκειται για τη νεότερη συμφωνία που συνάπτει η Ε.Ε. με εναλλακτικούς προμηθευτές, στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί το ταχύτερο δυνατόν από το ρωσικό αέριο.

Η συμφωνία-πλαίσιο, που υπεγράφη στο Κάιρο παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, ανοίγει τον δρόμο για «σημαντικές εξαγωγές» ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ε.Ε., σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ. Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε (μέσω Twitter) σε συμφωνία που «θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης. Στη συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, μίλησε για «ιστορική συμφωνία», με την οποία η Αίγυπτος καθίσταται «περιφερειακός ενεργειακός κόμβος».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακφί, δήλωσε χθες ότι με τη νέα συμφωνία το ύψος των εισαγωγών ισραηλινού αερίου αναμένεται να αυξηθεί φέτος από τα 5 στα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. «Δυνητικά από του χρόνου μπορεί να διπλασιαστεί», πρόσθεσε.

Ευρωπαϊκές εταιρείες θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για έρευνα πιθανών κοιτασμάτων.

Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, είπε ότι η συμφωνία ήταν προϊόν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε στην Ευρώπη. Η κ. Ελχαράρ σημείωσε επίσης ότι είναι ενδεικτική της βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ της χώρας της και της Αιγύπτου, που βρέθηκαν επανειλημμένως αντιμέτωπες στο πεδίο της μάχης έως τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ τους το 1979.

Στην κοινή δήλωση Ε.Ε. – Αιγύπτου αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές «θα συνεργαστούν για τη σταθερή προμήθεια αερίου προς την Ε.Ε. και τη βιώσιμη εκμετάλλευση πόρων φυσικού αερίου στο πλαίσιο σθεναρών μακροπρόθεσμων στόχων απανθρακοποίησης και μέτρων για τη διαχείριση και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη συνεργασία τους στο πεδίο του υδρογόνου.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Ε.Ε. θα ενθαρρύνει ευρωπαϊκές εταιρείες να συμμετάσχουν σε ισραηλινούς και αιγυπτιακούς διαγωνισμούς για έρευνα πιθανών κοιτασμάτων. Οι ποσότητες ισραηλινού αερίου που ήδη φτάνουν στην Ευρώπη μεταφέρονται στην Αίγυπτο μέσω αγωγού και στη συνέχεια εξάγονται με δεξαμενόπλοια μεταφοράς LNG.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν εξελιχθεί σε σημαντικούς εξαγωγείς φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, μετά την ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. Η Ε.Ε. έως πέρυσι προμηθευόταν το 46% των συνολικών εισαγωγών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία (155 δισεκατομμύρια κ.μ.). Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, το ποσοστό των εισαγωγών αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία μειώθηκε από 45% τον Απρίλιο του 2021 σε 21% τον φετινό Απρίλιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στόχο τη μείωση των εισαγωγών από τη Ρωσία κατά τα 2/3 έως το τέλος του έτους και τον μηδενισμό τους έως το 2027.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή