Ανοδος 1,96%, με ώθηση από την ΕΚΤ, στο Xρηματιστήριο

Ανοδος 1,96%, με ώθηση από την ΕΚΤ, στο Xρηματιστήριο

Στις 838,94 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στα 76,66 εκατ. ευρώ ο τζίρος

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κέρδη και επιστροφή κοντά στις 840 μονάδες οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών η βελτίωση του κλίματος που σημειώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές από την έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη στήριξη προς τις ευάλωτες χώρες του Νότου, προκαλώντας παράλληλα και ράλι στα «σφυροκοπημένα» ελληνικά ομόλογα.

Η στροφή της νομισματικής πολιτικής διεθνώς έχει επιβαρύνει την επενδυτική διάθεση, την ώρα που ο πληθωρισμός χτυπά συνεχή ρεκόρ, και η παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία ωφελεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, ήταν αρκετή για να ανακουφίσει έστω και προσωρινά τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους.

Η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει τις ευέλικτες επανεπενδύσεις του PEPP, δηλαδή θα χρησιμοποιεί τα ποσά από τα ομόλογα της Ευρωζώνης που λήγουν για να αγοράζει ομόλογα της περιφέρειας, ενώ παράλληλα θα επιταχύνει τον σχεδιασμό ενός νέου προγράμματος στήριξης το οποίο θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τα χαμηλά τριμήνου που σημείωσε την Τρίτη, πήρε έτσι σημαντικές ανάσες, με οδηγούς επιλεγμένα blue chips καθώς και τις τραπεζικές μετοχές, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 9%, στο 4,25%.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,96% στις 838,94 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως τις 839,54 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 76,66 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Fast Finance, η ζώνη των 840 μονάδων είναι και η πρώτη σημαντική αντίσταση στην αγορά. Μία κατοχύρωση θα μπορούσε να δοκιμάσει κίνηση στις 850 ή στις 863 μονάδες, με την τελευταία να είναι και κύρια αντίσταση στην παρούσα φάση.

Υπεραπόδοση σε επιλεγμένα blue chips, κέρδη 2,82% για τον τραπεζικό δείκτη.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,38% στις 2.028,26 μονάδες, ενώ στο +0,14% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.297,10 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν η Coca-Cola στο 4,46% και ο ΟΤΕ στο 4,26%, ενώ ακολούθησαν η Motor Oil με 3,65% και η Jumbo με 3,33% και με άνοδο άνω του 2% οι Lamda Development, Σαράντης και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,82%, στις 546,38 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +5,37%, την Εθνική Τράπεζα στο +2,31%, τη Eurobank στο +1,8% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,93%.

Οπως επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, o Γενικός Δείκτης είχε βρεθεί αυτή την εβδομάδα –και πριν από τη χθεσινή αντίδραση– στα πρώτα κρίσιμα επίπεδα στήριξης των 830-820 μονάδων με τη συνεισφορά των δεικτοβαρών τίτλων που τον απαρτίζουν. Οπως σημειώνει, η τελευταία σημαντική περιοχή στήριξης είναι η ζώνη των 790 μονάδων, η οποία δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί καθώς το επενδυτικό περιβάλλον εμφανίζεται ιδιαίτερα τοξικό.

Οι αγορές έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν την αύξηση του κόστους του χρήματος, καθιστώντας τις μετοχές όλο και λιγότερο ελκυστικές, κατά τον αναλυτή. Παράλληλα, τα λειτουργικά περιθώρια αναμένεται να υποχωρήσουν τα επόμενα τρίμηνα και σε ορισμένες περιπτώσεις η υποχώρηση εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική.

Η ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών μοντέλων των εισηγμένων και η ικανότητά τους να παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές υψηλότερες του 5%-6% (σε σχέση με την κεφαλαιοποίησή τους, συνεκτιμώντας φυσικά και το επενδυτικό πλάνο) θα αποτελέσει μία από τις βασικές παραμέτρους επιλογής τίτλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή