Στο Eurogroup ο μηχανισμός της ΕΚΤ για έλεγχο των spreads

Στο Eurogroup ο μηχανισμός της ΕΚΤ για έλεγχο των spreads

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ένα νέο εργαλείο άμβλυνσης του κόστους δανεισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών χθες η Κριστίν Λαγκάρντ.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ένα νέο εργαλείο άμβλυνσης του κόστους δανεισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών χθες η Κριστίν Λαγκάρντ. Στην παρέμβασή της στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι ο νέος μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν τα επιτόκια δανεισμού των υπό πίεση χωρών αυξάνονται υπερβολικά πολύ ή υπερβολικά γρήγορα.

«Αναγνωρίσαμε τη σημασία της δέσμευσης της ΕΚΤ να αποτρέψει τον κίνδυνο κατακερματισμού στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι αναφερόμενος στην αύξηση των spreads. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου είπε ότι οι υπουργοί δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο η ενεργοποίηση του νέου εργαλείου να συνοδεύεται από κάποια μορφή αιρεσιμότητας για την ωφελούμενη χώρα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε ότι «έχουμε πολύ πολύ καιρό να δούμε τέτοια μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων», κάτι που χαρακτήρισε αναμενόμενο σε περιόδους μετάβασης σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον (βλ. αύξηση επιτοκίων). Ωστόσο, όπως τόνισε, η Ευρωζώνη «είναι πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια» τόσο λόγω καλών θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών όσο και λόγω της αναβάθμισης της αρχιτεκτονικής του κοινού νομίσματος.Ο πληθωρισμός «γίνεται ευρύτερος και πιο επίμονος», σημείωσε ο κ. Τζεντιλόνι. Ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε., στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, ανέφερε ότι κάθε δομικό στοιχείο του δείκτη τιμών «κινείται ανοδικά». Η Ευρωζώνη, ωστόσο, «επιδεικνύει ανθεκτικότητα» απέναντι στη νέα κρίση που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι, με την κατάλληλη οικονομική διαχείριση, η Ευρωζώνη θα διαβεί επιτυχώς αυτά τα «ταραγμένα νερά» και θα αποφύγει την ύφεση.

Ο πληθωρισμός «γίνεται ευρύτερος και πιο επίμονος», σημείωσε ο κ. Τζεντιλόνι.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Ντόνοχιου –ο οποίος χάρισε σε όλους τους ομολόγους του αντίτυπα του «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις στη γλώσσα τους (φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κυκλοφορία του)– μίλησε για τα «πολύ ισχυρά θεμέλια» που θα επιτρέψουν στην Ευρωζώνη να ξεπεράσει τη νέα κρίση.

Σχετικά με την τραπεζική ένωση, όπως αναμενόταν, δεν επετεύχθη σύγκλιση στα πιο δύσκολα ανοιχτά ζητήματα. Αντ’ αυτού συμφωνήθηκε να παρουσιάσει η Κομισιόν ένα νέο πλαίσιο για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων (το προηγούμενο ισχύει από το 2014) και νέους κανόνες για τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων.

Οπως σημείωνε πριν από τη συνεδρίαση αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος, «αμφότερα τα δύο στρατόπεδα [σ.σ.: Γερμανία και Ιταλία] πρέπει να κινηθούν το ένα προς το άλλο». Στα δύο επίμαχα ζητήματα –πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και ρυθμιστική αντιμετώπιση της έκθεσης σε κρατικά ομόλογα– το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο. Ο κ. Ντόνοχιου είπε ότι οι υπουργοί δεν έθεσαν συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίτευξη συμβιβασμού επ’ αυτών.

Τέλος, οι τρεις συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου χαιρέτισαν την απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την προσχώρηση της Κροατίας από 1ης.1.2023, που θα αποτελέσει το 20ό μέλος της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή