10ετές ελληνικό ομόλογο: Υποχώρησε κατά 7% η απόδοσή του

10ετές ελληνικό ομόλογο: Υποχώρησε κατά 7% η απόδοσή του

Aποκλιμάκωση των spreads μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ σχετικά με τη μορφή που θα έχει το νέο εργαλείο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσαν οι αποδόσεις και τα spreads των ομολόγων της Ευρωζώνης την Παρασκευή, έπειτα από τις δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με τη μορφή που θα έχει το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε «βουτιά» της τάξης του 7% και διαμορφώθηκε κάτω από το 4%, ενώ στις 255 μονάδες βάσης κινήθηκε το spread, φτάνοντας τα επίπεδα όπου κινούνταν πριν από την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Ιουνίου, η οποία πυροδότησε ισχυρό sell-off στην αγορά, στέλνοντας το ελληνικό spread πάνω από τις 300 μ.β. και την απόδοση στο 4,7% μία ημέρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 15 Ιουνίου. Μικρότερη βελτίωση σημείωσαν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση στο 10ετές να υποχωρεί κατά 3,5% και στο 3,7% ενώ στις 205 μ.β. περιορίστηκε το spread. Σημειώνεται πως στο αποκορύφωμα του πρόσφατου sell-off, την περασμένη Τρίτη, η απόδοση του ιταλικού ομολόγου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2013, με το spread να σκαρφαλώνει πάνω από τις 250 μ.β. προκαλώντας κύματα ανησυχίας για κατακερματισμό στην αγορά. Αυτό ώθησε την ΕΚΤ να δράσει ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση της ευελιξίας των επανεπενδύσεων του PEPP καθώς και την επιτάχυνση του σχεδιασμού ενός νέου προγράμματος.

Επειτα από μία επεισοδιακή εβδομάδα για τις αγορές ομολόγων η Λαγκάρντ περιέγραψε, σύμφωνα με αναφορές, στο Eurogroup της Πέμπτης το νέο εργαλείο. Οπως είπε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στόχος του δεν θα είναι να μειώσει τα spreads, αλλά να τα επαναφέρει σε «φυσιολογικά» επίπεδα, τονίζοντας πως ο κατακερματισμός αποτελεί «σοβαρό» κίνδυνο ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε πως το πρόγραμμα θα ενεργοποιείται όταν τα spreads αυξάνονται πολύ γρήγορα, πάνω από κάποιο επίπεδο, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το ποιο είναι αυτό. Την ίδια ημέρα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε σε συνέδριο στο Μιλάνο ότι η ΕΚΤ θα εφαρμόσει «πολύ σύντομα» το νέο εργαλείο.

Το «σήμα» της Λαγκάρντ ήταν αρκετό για να δώσει μια ανάσα στην αγορά ομολόγων, η οποία παρά τις αποφάσεις της έκτακτης συνεδρίασης της ΕΚΤ σημείωσε έντονη μεταβλητότητα. Μένει να φανεί εάν το ράλι θα έχει διάρκεια και αυτό θα εξαρτηθεί από τις όποιες δηλώσεις ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ σχετικά με το νέο αυτό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή