Φυσικό αέριο: Αλμα 60% στις τιμές μετά τη μείωση ροών από Ρωσία

Φυσικό αέριο: Αλμα 60% στις τιμές μετά τη μείωση ροών από Ρωσία

Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τη Μόσχα ότι εκβιάζει με όπλο την ενέργεια

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιλιγγιώδες άλμα 60%, το μεγαλύτερο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία μειώνει όλο και περισσότερο τις ροές προς την Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές οικονομίες τείνουν να ξεμείνουν από το καύσιμο. Η πολιτική της Μόσχας να εντείνει την πίεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες αποκαλύφθηκε χθες όταν η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni SpA ανακοίνωσε ότι έλαβε μόλις το 50% της προμήθειας που ζήτησε από την Gazprom, σαφώς λιγότερο δηλαδή από τα περίπου 2/3 που είχε λάβει την προηγούμενη ημέρα. Παράλληλα, μείωση των ροών αερίου κάτω του 50% του συνήθους όγκου ανέφερε χθες και η Σλοβακία, ενώ έχει προηγηθεί από τις αρχές της εβδομάδας η ραγδαία μείωση κατά 60% των ροών αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Σημειωτέον ότι ο αγωγός Nord Stream 1 πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του την περίοδο 11 έως 21 Ιουλίου προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης. Εξάλλου η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι δεν λαμβάνει καθόλου ρωσικό αέριο από τις 15 Ιουνίου.

Η ενεργειακή εταιρεία της Γερμανίας BDEW δήλωσε πως έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει τις μειωμένες ροές ρωσικού αερίου με εισαγωγές από Νορβηγία και Ολλανδία. Την ίδια στιγμή, όμως, η Wood Mackenzie έσπευσε να προειδοποιήσει πως αν η Μόσχα διακόψει πλήρως την παροχή προμηθειών αερίου μέσω του εν λόγω αγωγού, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθόλου αποθέματα φυσικού αερίου και μάλιστα όταν θα κορυφώνεται η χειμερινή ζήτηση. Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του Bloomberg που επισημαίνει πως αν κλείσει εντελώς ο αγωγός Nord Stream 1 που καταλήγει στη Γερμανία, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συμφωνήσει μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. Σύμφωνα δε με τον Μάσιμο Ντι Οντοάρντο, τον αντιπρόεδρο της Wood Mackenzie και υπεύθυνο για θέματα ερευνών στον τομέα του φυσικού αερίου, την 1η Νοεμβρίου, όταν η πληρότητα στους ταμιευτήρες της Ευρώπης θα έπρεπε να ανέρχεται τουλάχιστον στο 80%, με αυτά τα δεδομένα δεν θα υπερβαίνει το 59%. Ο ίδιος υπογραμμίζει, έτσι, ότι «ακόμη κι αν ληφθούν αντίμετρα, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τη διανομή αερίου με κάποιου είδους δελτίο». Τονίζει, πάντως, πως αν ο αγωγός επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία, τότε είναι εφικτό να έχουν γεμίσει οι ταμιευτήρες έως και κατά 80% την 1η Νοεμβρίου ακόμη και αν παραταθεί η αναστολή στη λειτουργία του Freeport LNG, ενός από τους σημαντικότερους κόμβους υγροποιημένου αερίου στις ΗΠΑ.

Μειώσεις στις προμήθειες έχουν αναφέρει Ιταλία, Σλοβακία, Γερμανία – Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι δεν λαμβάνει καθόλου ρωσικό αέριο από τις 15 Ιουνίου.

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι εκβιάζει με όπλο την ενέργεια, η Gazprom ισχυρίζεται πως αιτία της μείωσης των ροών προς τη Γερμανία είναι ορισμένα προβλήματα στη συντήρηση των στροβίλων που παράγει η Siemens Energy. Το Βερολίνο επιμένει ότι η μείωση υποκινείται από πολιτικά κίνητρα, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, κατηγόρησε τον ρωσικό κολοσσό του φυσικού αερίου ότι ψεύδεται. Σημειωτέον ότι η Ιταλία, της οποίας οι εισαγωγές αερίου προήλθαν πέρυσι κατά 40% από τη Ρωσία, ευελπιστεί να επιτύχει πληρότητα 90% στους ταμιευτήρες αερίου, που αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουν πληρότητα παρά μόνον 54%. Σύμφωνα με την ING Research, τα επίπεδα πληρότητας στους ταμιευτήρες της Ευρώπης βρίσκονται περίπου στο 52%, που είναι ελαφρώς πιο κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας αλλά πάνω από το 43% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή