Εγγυήσεις από Ταμείο Ανάκαμψης για δάνεια 2,5 δισ. σε μικρομεσαίες

Εγγυήσεις από Ταμείο Ανάκαμψης για δάνεια 2,5 δισ. σε μικρομεσαίες

Με εγγυήσεις 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθεί η δυνατότητα δανείων 2,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως κεφάλαια κίνησης είτε ως επενδύσεις.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εγγυήσεις 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθεί η δυνατότητα δανείων 2,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως κεφάλαια κίνησης είτε ως επενδύσεις.

Το σχετικό εγγυοδοτικό πρόγραμμα ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που οργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης στη Θεσσαλονίκη.

Οι εγγυήσεις φθάνουν τα 500 εκατ. και θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσουν το εθνικό σκέλος του InvestEU για επενδύσεις στη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η Ελλάδα δεσμεύει 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσουν το εθνικό σκέλος του InvestEU για επενδύσεις στη χώρα.

«Για τον σκοπό αυτό βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ώστε εντός Ιουλίου να προχωρήσει η έγκριση του σχετικού προγράμματος», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. Οπως εξήγησε, επί της ουσίας τα 500 εκατ. ευρώ τού «Ελλάδα 2.0» που θα διοχετευθούν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο θα λειτουργήσουν ως εγγύηση προκειμένου οι συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα ελληνικές εμπορικές τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ, από τις αρχές του 2023.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως στο πλαίσιο του προγράμματος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και χαμηλότερη απαίτηση εξασφαλίσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για πρώτη φορά ενεργοποιείται το εθνικό σκέλος του ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος, με αποκλειστική στόχευση τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα του InvestEU ενεργοποιείται παράλληλα με το ευρύ δανειοδοτικό πρόγραμμα των 11,7 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με απώτερο σκοπό την κάλυψη του σημαντικού επενδυτικού και χρηματοδοτικού κενού σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή