Γαλλία: Κινδυνεύει με γενικές διακοπές ρεύματος τον χειμώνα

Γαλλία: Κινδυνεύει με γενικές διακοπές ρεύματος τον χειμώνα

Συνήθως εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στους εταίρους της, αλλά τώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει γενικές διακοπές ρεύματος τον χειμώνα, αλλά και να χρειαστεί να εισαγάγει ενέργεια εξαιτίας των προβλημάτων στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στους εταίρους της, αλλά τώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει γενικές διακοπές ρεύματος τον χειμώνα, αλλά και να χρειαστεί να εισαγάγει ενέργεια εξαιτίας των προβλημάτων στους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ο λόγος για τη Γαλλία, που διαθέτει 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες, τον μεγαλύτερο πυρηνικό στόλο στην Ευρώπη και τον δεύτερο στον κόσμο μετά εκείνον των ΗΠΑ. Γι’ αυτό και η Γαλλία συνήθως καλύπτει το 70% των ενεργειακών αναγκών της με πυρηνική ενέργεια.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, οι μισοί αντιδραστήρες της είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας μιας καταιγίδας απρόβλεπτων προβλημάτων που έχουν πλήξει την κρατική εταιρεία ενέργειας και διαχειρίστρια του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας Electricite de France. Ανάμεσά τους κάποιες απρόβλεπτες διαβρώσεις που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, αλλά και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και των υψηλότερων θερμοκρασιών, που δυσχεραίνουν την ψύξη των γερασμένων αντιδραστήρων.

Η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας οικοδομήθηκε κυρίως τη δεκαετία του 1980 και έχει πληγεί από δεκαετίες έλλειψης νέων επενδύσεων. Επιπλέον, μερίδα εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει ότι ο κλάδος πάσχει από έλλειψη τεχνογνωσίας αφού συνταξιοδοτούνται οι παλαιότεροι μηχανολόγοι και η EdF δυσκολεύεται τόσο να διατηρήσει τους υφιστάμενους πυρηνικούς σταθμούς της όσο και να κατασκευάσει καινούργιους.

Το αποτέλεσμα είναι πως τώρα η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 30 ετών και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύονται όλο και υψηλότερα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιταχύνει δραματικά τον πληθωρισμό. Ετσι, αντί να εξάγει ενέργεια σε Βρετανία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τώρα που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, η Γαλλία κινδυνεύει από διακοπές στην ηλεκτροδότηση μέσα στον χειμώνα και φαίνεται πως θα αναγκαστεί να εισαγάγει ενέργεια.

Παράλληλα, η EdF βαρύνεται από ένα χρέος ύψους 43 δισ. ευρώ, ενώ έχει προσφάτως κλείσει συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, που αναμένεται να της προκαλέσει ζημίες. Τα προβλήματα της EdF είναι εν ολίγοις τόσο πολλά ώστε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει ταχθεί υπέρ της κρατικοποίησής της. Και βέβαια, η κρίση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει θεαματική άνοδο από τη στιγμή που η Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται διαρκώς το κόστος της ζωής στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή