Τρίτη ημέρα κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη ημέρα κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tρίτη διαδοχική ημέρα κερδών αποδείχθηκε η χθεσινή για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάρις στην τόνωση του ενδιαφέροντος για μετοχές του κλάδου χημικών και πρώτων υλών κι ενώ είχαν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα οι μαζικές πωλήσεις τίτλων λόγω ανησυχιών για επικείμενη ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με 0,35%. Με άνοδο κινούνταν και οι δείκτες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Οι Dow Jones και S&P 500 αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς είχαν άνοδο της τάξεως του 1,81% και 2,40% χάρις στους ομίλους ενέργειας και εκείνους των ειδών πολυτελείας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης S&P 500 είχε απολέσει 2 τρισ. δολ. σε αξία. Το ευνοϊκό κλίμα βοηθήθηκε από σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν θεωρεί αναπότρεπτη μια ύφεση, αν και συνολικά οι προοπτικές παραμένουν επισφαλείς για τους επενδυτές, που διερωτώνται εάν τα χειρότερα για την αγορά πέρασαν. Βάσει των διδαγμάτων της Ιστορίας, οι πτωτικές αγορές χρειάζονται χρόνο να φθάσουν σε ένα κατώτατο επίπεδο, ειδικά όταν συνοδεύονται από ύφεση. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Εντονο ενδιαφέρον για μετοχές του κλάδου χημικών και πρώτων υλών.

Χθες στη Γηραιά Ηπειρο ο FTSE 100 στο Λονδίνο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,42%, με 0,20% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με 0,75% στο Παρίσι ο CAC 40, με 0,39% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ αντιθέτως ο IBEX στη Μαδρίτη είχε πτώση 0,61% λόγω αποδυνάμωσης των ενεργειακών ομίλων κοινής ωφελείας ενόψει πιθανής νέας φορολογίας. Συνολικά ο κλαδικός δείκτης εξορυκτικών ομίλων ανήλθε 1,3%, ενώ τη Δευτέρα είχε φθάσει σε επίπεδα ναδίρ ανάλογα με εκείνα του Δεκεμβρίου. Ο δείκτης του κλάδου της ενέργειας ενισχύθηκε 1,1% χάρις στην άνοδο του αργού. Συγκεκριμένα, λόγω στενότητας στις προμήθειες η τιμή του αργού Ν. Υόρκης είχε ανέλθει χθες 0,9%, στα 110,50 δολάρια το βαρέλι.

Ενδυνάμωση υπήρξε και στα είδη πολυτελείας, με αφορμή έκθεση της εταιρείας συμβούλων Bain για πρόβλεψη ανόδου στις πωλήσεις τους τουλάχιστον 5% φέτος.

Τέλος, οι φόβοι για την ανάπτυξη παραμένουν μετά τις προειδοποιήσεις από την ένωση βιομηχανιών της Γερμανίας για ύφεση εάν οι ρωσικές προμήθειες σε φυσικό αέριο διακοπούν πλήρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή