Τουρισμός: Θέσπιση ενιαίων πολιτικών για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τουρισμός: Θέσπιση ενιαίων πολιτικών για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων της Ε.Ε. και της Airbnb βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, καθώς αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για τον καθορισμό μιας ενιαίας προσέγγισης απέναντι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων της Ε.Ε. και της Airbnb βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, καθώς αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για τον καθορισμό μιας ενιαίας προσέγγισης απέναντι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκαν στην έδρα της Airbnb στο Σαν Φρανσίσκο, προκειμένου να συζητήσουν προτάσεις και λύσεις για τη βελτίωση τόσο των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών που μένουν σε περιοχές υψηλής τουριστικής ζήτησης όσο και την εμπειρία των ίδιων των ξένων επισκεπτών. Η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ενιαίων πολιτικών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που σήμερα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά σε τοπικό επίπεδο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ζητήματα, όπως η ανάπτυξη βιώσιμων μοντέλων τουρισμού, τα οποία να προστατεύουν τις τοπικές κοινότητες, αποφέροντας όμως και οικονομικό όφελος. Σήμερα, στην Ε.Ε. δραστηριοποιούνται μέσω Airbnb 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, εξ αυτών, το 1 εκατ. διαχειρίζεται μόλις ένα ακίνητο, είναι δηλαδή μικρο-ιδιοκτήτες και όχι εταιρείες επαγγελματικής διαχείρισης ακινήτων. Η συμβολή της σχετικής δραστηριότητας στο σύνολο της Ε.Ε. υπολογιζόταν σε 19 δισ. ευρώ πριν από την πανδημία.

Στην έδρα της Airbnb στο Σαν Φρανσίσκο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μεταξύ άλλων, η Airbnb έχει προτείνει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μητρώου ακινήτων που μισθώνονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, την εντατικοποίηση των ελέγχων για τη διαγραφή αγγελιών παράνομων ακινήτων (π.χ. χωρίς αριθμό μητρώου), αλλά και την επέκταση των γραμμών υποστήριξης κοινοτήτων, που έχει αρχίσει να δημιουργεί η πλατφόρμα. Μια τέτοια κίνηση ανακοινώθηκε πρόσφατα για την αγορά της Ιρλανδίας, όπου έχει συσταθεί και λειτουργεί μια τηλεφωνική γραμμή υποβολής παραπόνων, για περιπτώσεις επισκεπτών που λειτουργούν αντικοινωνικά. Μάλιστα, το Airbnb έχει μπλοκάρει κρατήσεις σχεδόν 375.000 επισκεπτών, που είχαν γίνει σε Γαλλία, Ισπανία και Μεγ. Βρετανία τους προηγούμενους μήνες. Παράλληλα, το Airbnb αναφέρει ότι αποδέχεται την υιοθέτηση επιπλέον δεσμεύσεων/μέτρων περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων και από τοπικές αρχές (πέραν δηλαδή τυχόν μέτρων σε επίπεδο Ε.Ε.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή