Τουρισμός: Να βελτιωθούν οι μισθοί και οι όροι εργασίας

Τουρισμός: Να βελτιωθούν οι μισθοί και οι όροι εργασίας

Μήνυμα του πρωθυπουργού στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O τουρισμός «απαιτεί επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα γιατί πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης προσωπικού στον κλάδο. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του τουρισμού για την εθνική οικονομία τον χαρακτήρισε «πολυεπίπεδο μοχλό ανάπτυξης» και «στυλοβάτη της οικονομίας και πηγή εθνικού πλούτου», σημειώνοντας ότι το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως. Επισήμανε τις «εξαιρετικές» προοπτικές του κλάδου για τη φετινή σεζόν και όχι μόνον, και δεσμεύτηκε πως «από την πλευρά της πολιτείας, εμείς αναλαμβάνουμε την αναβάθμιση των υποδομών, από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέχρι την ύδρευση ή την ανακύκλωση. Ακόμη και τη στροφή της εκπαίδευσης προς τομείς που αναζητά η οικονομία και η αγορά εργασίας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος στη δική του ομιλία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ελληνικός τουρισμός είναι εγγυητής σταθερότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για όλους». Παράλληλα, αναφέρθηκε στους κεντρικούς αλλά και διαχρονικούς, όπως αποδεικνύεται, στόχους που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμό, οι οποίοι αφορούν την ωρίμανση και την κατάταξή μας στις μεγάλες αγορές, τη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την ενότητα του κλάδου, την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη, την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού καθώς και την ενίσχυση του κοινωνικού του αποτυπώματος. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εχουν γίνει πάρα πολλά, θα πρέπει όμως ποτέ να μην επαναπαυόμαστε. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά, για να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά». Επίσης, αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται για ζητήματα που αφορούν κυρίως θέματα εργασιακών συνθηκών και αμοιβών. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε: «Η θέση του ΣΕΤΕ επάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι διαχρονική. Καμία παραβίαση εργασιακών κανόνων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Καμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δεν δικαιολογείται. Καμία ανοχή απέναντι σε αυθαιρεσίες δεν ενθαρρύνεται. Είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος να προστατέψουμε το ίδιο το προϊόν μας. Ποιοτικός τουρισμός με εργαζoμένους σε γκρίζες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει».

Υπενθύμισε το σχέδιο του ΣΕΤΕ για τον κλάδο που θέλει τα έσοδα το 2030 να φθάνουν σε 27 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ., τις επισκέψεις στις Περιφέρειες να φθάνουν σε 50 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 27%, τις διανυκτερεύσεις σε 307 εκατ., με το αποτέλεσμα αυτό να μπορεί να επιτευχθεί με «εφικτούς» μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις, και 4% για τις διανυκτερεύσεις.

Μήνυμα του πρωθυπουργού στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση επισήμανε μεταξύ άλλων: «Φέτος έπειτα από δύο χρόνια γεμάτα προκλήσεις, έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε από νωρίς τη δραστηριότητά μας, κάνοντας αυτό που ξέρουμε καλύτερα για κάθε ταξιδιώτη αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό». Συμπλήρωσε δε πως «καθώς νέες προκλήσεις κάνουν την εμφάνισή τους, πρωταρχικός μας στόχος είναι να επενδύσουμε και να υποστηρίξουμε εμφατικά το επίπεδο της υπηρεσίας που τόσο εμείς όσο και συνολικά οι φορείς του τουρισμού καταφέραμε να προσφέρουμε και μέσα στην πανδημία και να ισχυροποιήσουμε το brand της Ελλάδας, διαχειριζόμενοι καλύτερα από άλλους τα προβλήματα που βλέπουμε διεθνώς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και CEO του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε πως «η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο στη σωστή κατεύθυνση. Η επιτυχία της εξαρτάται από όλους μας. Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να ενισχύσουμε το τουριστικό brand name της χώρας. Η συμβολή της τεχνολογίας θα είναι καθοριστική. Οι δικτυακές υποδομές, η ψηφιακή ωριμότητα και οι σύγχρονες εφαρμογές είναι πλέον κριτήρια για να επιλέξει ο Ελληνας και ξένος επισκέπτης τον τουριστικό του προορισμό». O CEO της Εurobank Φωκίων Καραβίας τόνισε πως «η τουριστική επιχειρηματικότητα, που στήριξε την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, πρωταγωνιστεί σήμερα και στη φάση της ανάπτυξης». Εκτίμησε δε πως με τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις τράπεζες αρωγό «μπορούμε να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας και να βάλουμε τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ετσι ώστε τα ρεκόρ που αναμένονται τη φετινή χρονιά να είναι μόνο η αρχή».

Οι δράσεις της Marketing Greece παρουσιάσθηκαν από την αντιπρόεδρό της Αγάπη Σμπώκου, η οποία ανέφερε ότι «η Marketing Greece συμβάλλει σταθερά στην ανάπτυξη του τουρισμού, κερδίζει αναγνώριση από την αγορά, την Πολιτεία και –προπαντός– κερδίζει την αποδοχή στην παγκόσμια αγορά που είναι και το ζητούμενο. Αυτός είναι και ένας διαχρονικός μας στόχος: οι αξίες μας να μας κάνουν ανθεκτικούς και αποτελεσματικούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή