Φυσικό αέριο: Η χειμωνιάτικη εκδίκηση της Μόσχας

Φυσικό αέριο: Η χειμωνιάτικη εκδίκηση της Μόσχας

H μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει ως στόχο να μην επιτρέψει στις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τα αποθέματά τους και να είναι ευάλωτες στις πιέσεις της Μόσχας τον ερχόμενο χειμώνα, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για την πλήρη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου τον χειμώνα και οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τη ζήτηση και στο μέτρο του δυνατού να διατηρήσουν σε λειτουργία τους πυρηνικούς σταθμούς παρά την παλαιότητά τους.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας εκτιμά πως οι περικοπές στις ροές στοχεύουν στο να εμποδίσουν τη συγκέντρωση των αναγκαίων αποθεμάτων.

Στην προειδοποίηση αυτή προέβη την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), όταν διά στόματος του επικεφαλής της, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποίησε πως η μείωση των ροών του ρωσικού αερίου προς πολλές ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να είναι προάγγελος πλήρους διακοπής της παροχής. Και αυτό γιατί η Μόσχα χρησιμοποιεί ενδεχομένως το αέριο ως μέσον πολιτικής πίεσης και επιχειρεί να εμποδίσει τη συγκέντρωση των αναγκαίων αποθεμάτων στην Ευρώπη, για να φέρει τις ευρωπαϊκές χώρες σε δεινή θέση. «Οσο πλησιάζουμε στον χειμώνα τόσο περισσότερο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας», τόνισε με έμφαση ο κ. Μπιρόλ και εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση πως «οι περικοπές στις ροές στοχεύουν στο να εμποδίσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να γεμίσουν τους αποθηκευτικούς τους χώρους, προκειμένου να ενισχυθεί έτσι η διαπραγματευτική δύναμη της Ρωσίας μέσα στους χειμερινούς μήνες». Σημειωτέον ότι η ΙΕΑ, που χρηματοδοτείται κυρίως από τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, ήταν από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν πέρυσι δημόσια τη Ρωσία ότι επιχειρούσε να χειραγωγήσει τις ευρωπαϊκές χώρες με όπλο την προσφορά φυσικού αερίου, την οποία και μείωνε από τα τέλη του καλοκαιριού του 2021, αφού σχεδίαζε την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κ. Μπιρόλ αναφέρθηκε, επίσης, στα έκτακτα μέτρα που έλαβαν τις τελευταίες ημέρες οι ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό τη μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο, όπως η ενεργοποίηση παλαιών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Τόνισε πως τα μέτρα αυτά δικαιολογούνται από την κλίμακα της κρίσης, παρά τις ανησυχίες που εμπνέουν για την αύξηση των εκπομπών καυσαερίων και τη συνεπακόλουθη καθυστέρηση στο σχέδιο της Ε.Ε. για στροφή στην πράσινη ενέργεια. Προειδοποίησε ότι τα μέτρα που έχουν λάβει έως τώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδεχομένως δεν είναι αρκετά σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου. Γι’ αυτό κάλεσε τις ηγεσίες των χωρών να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουν την έγκαιρη πλήρωση των ταμιευτήρων τους προτού φτάσουν οι χειμερινοί μήνες. Η έκκληση του κ. Μπιρόλ έρχεται σε μια στιγμή που η Γαλλία, η χώρα με τον μεγαλύτερο στόλο πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ευρώπη, ενδέχεται να αναγκαστεί να εισαγάγει ενέργεια λόγω έργων αποκατάστασης σε πολλούς αντιδραστήρες. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, η Γερμανία δέχεται επικρίσεις καθώς εν τω μέσω της ενεργειακής κρίσης και της ευρωπαϊκής προσπάθειας για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, το Βερολίνο εμμένει στον παροπλισμό των τελευταίων πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας. Σε μια έμμεση αναφορά στη στάση του Βερολίνου, ο κ. Μπιρόλ υπογράμμισε πως «θα πρέπει όλες οι χώρες να εξετάσουν κατά πόσον μπορούν να αναβάλουν την απόφασή τους να κλείσουν τους πυρηνικούς σταθμούς στον βαθμό που τηρούνται οι όροι ασφαλείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή