Πτώση στην Ευρώπη, θετικό κλίμα στις ΗΠΑ

Πτώση στην Ευρώπη, θετικό κλίμα στις ΗΠΑ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα απωλειών απέβη η χθεσινή για τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ αντιθέτως στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού επικρατούσε θετικό κλίμα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση της τάξεως του 0,70%, ενώ αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν άνοδο 0,29% και 0,44% αντιστοίχως. Θετικά στη διάθεση των επενδυτών λειτούργησαν δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι είναι απόλυτα αποφασισμένος να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό. Πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, κίνηση η οποία ήταν η μεγαλύτερη από το 1994.

Στη Γηραιά Ηπειρο η συνεδρίαση έληξε χθες με απώλειες για τους χρηματιστηριακούς δείκτες, αν και αυτές ήταν πιο περιορισμένες από τις αρχικές μετά τις δηλώσεις Πάουελ. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αναλυτές απέδωσαν το αισιόδοξο κλίμα στο ότι δεν υπήρχαν εκπλήξεις στα λεγόμενα του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. «Η αντίδραση της αγοράς μοιάζει με κάτι σαν τις περιπτώσεις, όπου ασθενείς, συνταγογραφείται ένα πικρό φάρμακο, αλλά αφ’ ης στιγμής το πάρεις, σύντομα αισθάνεσαι καλύτερα», παρατηρεί χαρακτηριστικά ο Στιούαρτ Κόουλ, ανώτερος αναλυτής μακροοικονομικής στρατηγικής στην Equiti Capital. «Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός είναι τόσο καταστρεπτικός για τις αποτιμήσεις των μετοχών όσο και μια δυνητική ύφεση της οικονομίας. Οι δυσοίωνες για την ανάπτυξη πτυχές του αφηγήματος του Τζερόμ Πάουελ εν μέρει αμβλύνονται από την αίσθηση πως οι Αρχές αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την απειλή του πληθωρισμού». Πάντως, οι παράγοντες των αγορών δείχνουν επιφυλακτικοί ως προς τις προοπτικές των περιουσιακών στοιχείων. Ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Kρίστιαν Ζέβινγκ, όπως και άλλοι ομόλογοί του προειδοποιούν πως ίσως η διεθνής οικονομία περιπέσει σε ύφεση.

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank προειδοποίησε ότι ίσως η διεθνής οικονομία περιπέσει σε ύφεση.

Στο Λονδίνο o FTSE 100 έκλεισε χθες με -0,88%, με -1,11% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,81% στο Παρίσι ο CAC 40, με -1,36% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,10% ο IBEX. Στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Νέας Υόρκης εξασθένησε 3,8%, στα 105,36 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή