Χρηματιστήριο: Ήπιες απώλειες με πολύ χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο: Ήπιες απώλειες με πολύ χαμηλό τζίρο

Με πτώση 0,5% στις 836,48 μονάδες ο Γ.Δ., πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ελεγχόμενες» απώλειες με πολύ χαμηλό τζίρο σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσιάζοντας κάποια αντίσταση έναντι της βαριάς πτώσης που κατέγραφαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, έπειτα από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Η ταχύτητα με την οποία οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν στη σύσφιγξη της πολιτικής τους προβληματίζει έντονα τους επενδυτές που πλέον ανησυχούν για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης, κάτι για το οποίο έχουν αρχίσει και προειδοποιούν όλο και πιο έντονα οι διεθνείς οίκοι.

Το επίπεδο των 850 μονάδων με το οποίο φλέρταρε το Χ.Α. κατά την ανοδική αντίδραση των προηγούμενων ημερών ήταν λογικό να φέρει κάποια διόρθωση, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, ειδικά τη στιγμή που το διεθνές κλίμα είναι αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση, η κατάκτηση του ανοδικού μομέντουμ είναι αδύνατη χωρίς και την ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,50% και έκλεισε στις 836,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,07 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,60% στις 2.015,08 μονάδες, ενώ σταθεροποιητικά στο +0,01% και στις 1.323,02 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τα σενάρια για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αρχίσει και μπαίνουν στο τραπέζι.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Σαράντης με κέρδη 3,36%, ενώ ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Motor Oil και ΑΔΜΗΕ. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η ΔΕΗ στο -3,69%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση για Mytilineos, Quest και ΕΛΠΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,82% στις 539,16 μονάδες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει ανοδικά στο +0,54%, τη Eurobank να κλείνει στο -0,55%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,89% και την Εθνική Τράπεζα στο -2,57%.

Στο διεθνές σκηνικό, τα σενάρια για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αρχίσει και μπαίνουν στο τραπέζι, με τους επενδυτές να στρέφονται με ταχύτητα μακριά από το ρίσκο. Η Citigroup σε νέα έκθεσή της τόνισε πως βλέπει τη συνολική πιθανότητα ύφεσης να πλησιάζει τώρα το 50%, καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και η ζήτηση για αγαθά αποδυναμώνεται.

Η πρόβλεψη της Citi έρχεται έπειτα από ένα μπαράζ ανάλογων εκτιμήσεων από τους διεθνείς οίκους, με την Barclays να εκτιμά πως η Ευρωζώνη θα μπει σε τεχνική ύφεση προς το τέλος του 2022, την Goldman Sachs να διπλασιάζει την πιθανότητα να περιέλθει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση στο επόμενο έτος στο 30%, και τη Nomura να τονίζει πως η πιθανότητα ήπιας ύφεσης στις ΗΠΑ προς το τέλος του 2022 είναι μεγαλύτερη από αυτήν ενός μη υφεσιακού σεναρίου.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., σύμφωνα με την Depolas Investment Services, το περιβάλλον δεν έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί και παρόλο που οι ανοδικές αντιδράσεις είναι πιθανές, είναι δύσκολο να εδραιωθεί η αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης σε ανοδική. Ενα διευρυμένο εύρος τιμών για τον επόμενο μήνα θα μπορούσε κατά τη χρηματιστηριακή να είναι η ζώνη των 780-880 μονάδων, συνεκτιμώντας και τις αποκοπές μερισμάτων των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή