Το φάσμα της ύφεσης απειλεί τον πλανήτη

Το φάσμα της ύφεσης απειλεί τον πλανήτη

Η Ευρωζώνη φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού, προειδοποιούν διεθνείς οίκοι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Νοτιοανατολική Ασία έως την Ευρώπη η ανάπτυξη της μεταποίησης επιβραδύνεται, επειδή οι περιορισμοί για την ανάσχεση της πανδημίας στην Κίνα και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ ο αυξανόμενος κίνδυνος ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Οι υψηλές τιμές στην Ευρωζώνη σήμαιναν ότι η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα υποχώρησε τον Ιούνιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020, οπότε επικράτησε η πανδημία του κορωνοϊού. Ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών της S&P Global υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. «Οι έρευνες σχετικά με τον Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών του Ιουνίου έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ η παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης φαίνεται τώρα να εξασθενεί εντελώς», δήλωσε ο Τζακ Αλεν – Ρέινολντς στην Capital Economics. «Με τους δείκτες τιμών να παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί, η Ευρωζώνη φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού».

Υπάρχει περίπου μία στις τρεις πιθανότητες για ύφεση στις χώρες της Ευρωζώνης σε ορίζοντα δώδεκα μηνών, όπως προέβλεψαν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Ρόιτερς. Επίσης, συμπλήρωσαν ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 8,1% τον περασμένο μήνα, δεν έχει ακόμη κορυφωθεί. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν προσπαθεί να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ για να σταματήσει τον πληθωρισμό, αλλά δεσμεύεται πλήρως να θέσει τις τιμές υπό έλεγχον, ακόμη και αν κάτι τέτοιο υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει τέτοια κατάσταση. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει, όντας τουλάχιστον τριπλάσιος από τα επίπεδα-στόχο της Fed του 2%, και αναμένεται να προβεί σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, σύμφωνα με οικονομολόγους. «Οι παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από το τέλος του 2021», ανέφερε η Fitch Ratings, η οποία μείωσε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, στο 2,9% τον Ιούνιο από το 3,5% τον Μάρτιο. «Ο στασιμοπληθωρισμός, ο οποίος χαρακτηρίζεται από επίμονο υψηλό πληθωρισμό, αυξημένη ανεργία και ασθενή ζήτηση, έχει καταστεί ο βασικός παράγοντας κινδύνου από τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2022», επισήμανε.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ελαττώθηκαν απροσδόκητα τον Μάιο και οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα διετίας, ένδειξη πως ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού άρχισαν να βλάπτουν τη ζήτηση. Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε απρόσμενα τον Απρίλιο, οξύνοντας τους φόβους για απότομη επιβράδυνση. Αναλυτές του Ρόιτερς διαβλέπουν πιθανότητα 35% για ύφεση στο Η.Β. εντός 12 μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή