Από τις 27 Ιουνίου η εφαρμογή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Από τις 27 Ιουνίου η εφαρμογή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Διαθέσιμη από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιουνίου θα είναι για 121.000 εργαζομένους σε όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας καθώς και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ (με πάνω από 250 απασχολούμενους) η εφαρμογή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

3' 41" χρόνος ανάγνωσης

Διαθέσιμη από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιουνίου θα είναι για 121.000 εργαζομένους σε όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας καθώς και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ (με πάνω από 250 απασχολούμενους) η εφαρμογή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Πρόκειται για μια εμβληματική πολιτική, που ξεκινά από την 1η Ιουλίου στους δύο αυτούς κλάδους, και συγκεκριμένα σε 53 επιχειρήσεις και 121.000 εργαζομένους, με στόχο μέσα στο 2023 να επεκταθεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δηλώνει αποφασισμένη να μην κάνει εκπτώσεις, παρότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, τόσο τεχνικά όσο και ουσιαστικά, καθώς μέσω μιας εφαρμογής, εγκατεστημένης ακόμη και στο κινητό τηλέφωνο, ο εργαζόμενος, ο εργοδότης και τα λογιστικά γραφεία θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή όλα τα στοιχεία του προγραμματισμένου χρόνου εργασίας (άδειες, υπερωρίες, μισθός κ.ά.), απλά και τεκμηριωμένα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Κυρίως βέβαια θα ενημερώνεται, μέσω του συστήματος «Εργάνη ΙΙ», το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αφού σημαντικά δεδομένα τίθενται πλέον στην υπηρεσία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, να αντιμετωπιστούν φαινόμενα «μαύρης» κυρίως όμως υποδηλωμένης εργασίας και να διασφαλιστούν όροι δίκαιου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας χθες, βήμα προς βήμα, τη διαδικασία, υποστήριξε πως «η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί την κορυφή των γενναίων μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Εργασίας».

Από τις 27 Ιουνίου η εφαρμογή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας-1

Από 1ης Ιουλίου οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ, κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, θα «σκανάρουν» στο Ergani CardScanner τον προσωπικό κωδικό QR code που εμφανίζει η εφαρμογή myErgani mobile app, προκειμένου να δηλώνουν τη έναρξη και λήξη της εργασίας. Ετσι, θα καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν επιπλέον να βλέπουν στην κινητή συσκευή τους σε μορφή ημερολογίου το πρόγραμμα που προδηλώνει ο εργοδότης, όπως και την πραγματική απασχόληση που παρείχαν. Εφόσον δεν διαθέτουν «έξυπνο κινητό» θα μπορούν να έχουν σε φωτοτυπία ή ακόμη και σε πλαστικοποιημένη μορφή την κάρτα εργασία τους.

Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στις τράπεζες και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και απευθύνεται σε 121.000 εργαζομένους.

Τράπεζες και μεγάλα σούπερ μάρκετ, από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Ιουλίου, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κοινοποιούν στο σύστημα «Εργάνη», καθημερινά και άμεσα, τα στοιχεία του πραγματικού χρόνου εργασίας (γεγονότα έναρξης και λήξης της εργασίας) για κάθε εργαζόμενο που εργάζεται με φυσική παρουσία την εκάστοτε ημέρα στον χώρο της επιχείρησης.

Εξαιρέσεις δεν υπάρχουν. Κάθε εργαζόμενος που εργάζεται με φυσική παρουσία στην επιχείρηση (ακόμη κι αν μετά, π.χ. ως οδηγός σε φορτικό σούπερ μάρκετ, αποχωρεί από αυτήν) θα πρέπει να σκανάρει τον κωδικό του στο σύστημα.

Εφόσον οι επιχειρήσεις διαθέτουν δικό τους σύστημα ωρομέτρησης, αυτό θα συνδέεται με το σύστημα «Εργάνη», ενώ προβλέπεται ακόμη και διπλή εφαρμογή τόσο του δικού τους συστήματος, για κάποια τμήματα, όσο και του συστήματος Ergani CardScanner για κάποια άλλα. Η εφαρμογή Ergani CardScanner υποστηρίζει φορητές συσκευές (smartphone και tablet) με λειτουργικό σύστημα Android OS ή iOS. Είναι απαραίτητες η χρήση συσκευής με κάμερα και η απρόσκοπτη σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi ή/και 4G δικτύου κινητής τηλεφωνίας, για την άμεση υποβολή των γεγονότων προσέλευσης/αποχώρησης του εργαζομένου.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να «κατεβάσουν» στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή myErgani mobile app, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play και App Store, μέσω των επίσημων λογαριασμών του υπουργείου Εργασίας. Η εφαρμογή παρέχει στους εργαζομένους πρόσβαση στην ατομική ψηφιακή κάρτα εργασίας (σε μορφή QR Code), η οποία θα χρησιμοποιείται καθημερινά κατά την προσέλευση/αποχώρηση για την καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας. Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας, ο εργαζόμενος θα προβάλλει τον QR κωδικό προς ανάγνωση από την αντίστοιχη εφαρμογή Ergani CardScanner mobile app που διατίθεται στους εργοδότες. Είναι μια διαδικασία αντίστοιχη με αυτήν που ακολουθείτο για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Μετά την επιτυχή ανάγνωση της κάρτας εργασίας, ο εργαζόμενος θα βλέπει στην οθόνη ένα μήνυμα επιβεβαίωσης με τα στοιχεία της δήλωσης που πρόκειται να υποβληθεί αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα. Θα βλέπει επίσης, σε μορφή ημερολογίου, τον προγραμματισμό του χρόνου εργασίας και τα πραγματικά δεδομένα απασχόλησης ανά ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT